Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Namiesto praxe rovno do nemocnice. Čo zažívajú a čím prechádzajú na Slovensku mladé sestričky

.alžbeta Kyselicová .spoločnosť

Zdravotní pracovníci chýbajúci na celoplošnom testovaní odrážajú problém, ktorý trápi slovenské zdravotníctvo už niekoľko rokov – nedostatok sestier a najmä mladších ročníkov. Aj keď zatiaľ sestry s vypätím síl prácu zatiaľ ako-tak zvládajú, o pár rokov to tak nemusí byť.

Namiesto praxe rovno do nemocnice. Čo zažívajú a čím prechádzajú na Slovensku mladé sestričky Archív Petry Študentky ošetrovateľstva počas praxe v nemocnici

študentka ošetrovateľstva na Univerzite Komenského Petra (priezvisko na žiadosť respondentky nezverejňujeme) si mala tento rok pred bakalárskymi štátnicami prechádzať väčšinou oddelení v martinskej nemocnici. Po tom, ako pred mesiacom uzatvorili medické internáty v Martine kvôli koronavírusu, mala výuku len online a praxovať mala len na vybraných oddeleniach. Minulý týždeň sa dozvedela, že kvôli krízovej situácii pôjde na čiastočný úväzok rovno pracovať na novorodenecké oddelenie.

Aneta (meno sme na požiadanie respondentky zmenili) pracuje ako sestra v Národnom onkologickom ústave a počas praxe na vysokej škole sa jej na každom oddelení pýtali, či by k nim po škole nenastúpila: „Sestier nie je nikdy dosť a hlavne nie v tomto ťažkom pandemickom období. Určite by nám pomohlo, keby máme viac zdravotníckych pracovníkov, a to nielen sestry, ale aj lekárov, ošetrovateľov, sanitárov a upratovačky,“ hovorí. 

Zdravotníci na košickom letisku pri testovaní na Covid-19Foto SITA. Marek LukáčZdravotníci na košickom letisku pri testovaní na Covid-19

„Záujem o štúdium ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie je dostatočný, problémom je, že vyše 40 percent študentov nenastúpi do praxe v slovenských nemocniciach. Niektorí naši študenti sa počas klinických cvičení v nemocniciach stretávajú s realitou zlého fungovania oddelení a nemocníc, čo ich často odrádza od toho, aby pracovali v slovenskom zdravotníctve,“ hovorí prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová.

Nedostatok je najmä mladých sestier a počet záujemcov o štúdium sa výrazne nezvyšuje. Dáta z Národného centra zdravotníckych informácií spracované Inštitútom zamestnanosti ukazujú, že podiel sestier do 29 rokov klesol od roku 2009 do roku 2017 z 13,2 na 7,4 percent, zatiaľ čo podiel sestier nad 60 rokov stúpol z 3,6 na 9,1. Podľa údajov z Inštitútu zdravotnej politiky, ktoré zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva, zo 100 vyštudovaných sestier nastúpi do systému len 44 percent.

o záujme ťažko hovoriť

Aj keď sa školy snažia motivovať potenciálnych záujemcov o štúdium napríklad na dňoch otvorených dverí alebo veľtrhoch univerzít a od minulého roka môžu študenti ošetrovateľstva požiadať o pôžičku, ktorú po troch odpracovaných rokoch na Slovensku nemusia splatiť, záujem stále nerastie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite