Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pandémia ľudí neodradila, divadlá aj kiná hlásia: Máme vypredané

.peter Bálik .štefan Chrappa .spoločnosť .kultúra

Rozhodnutie otvoriť kiná a divadlá v obmedzenom režime prišlo nečakane. Ľudia z filmovej distribučnej branže hovoria, že to s nimi nikto nekonzultoval. Divadlá tiež otvorili svoje brány. Museli „oprášiť“ predstavenia, skoordinovať ľudí, spustiť marketing.

Pandémia ľudí neodradila, divadlá aj kiná hlásia: Máme vypredané BORIS NÉMETH Divadlá musia zabojovať o priazeň a dôveru divákov. Niektoré už dvakrát vracali peniaze za lístky z predpredaja, keďže predstavenia boli zrušené.

od 16. novembra sú divadlá a kiná otvorené pre verejnosť pri dodržiavaní prísnych hygienických opatrení a zaplnení 50-percentnej kapacity sály.

Ľudia z bratislavského filmového klubu Lumière chceli využiť voľný čas na rekonštrukciu dverí do kinosál, no veľmi rýchlo sa prispôsobili situácii a od 20. novembra už fungovali. „Kiná sú súčasťou širšieho distribučného a logistického reťazca a ten sa nedá spustiť lusknutím prsta zo dňa na deň. Samozrejme, nie­ktoré kiná sú schopné otvoriť svoje prevádzky v relatívne krátkom čase, ale to zákonite neznamená, že tento podnikateľský segment je korektne a riadne reštartovaný,“ hovorí riaditeľka Zita Hosszúová.

Pandémia ľudí od kina neodradila. V prvých piatich dňoch od znovuotvorenia mal Lumière peknú náv­števnosť aj vďaka premiéram poľského filmu Corpus Christi či filmu Chľast Thomasa Vinterberga. Nebyť kapacitných obmedzení, návštevnosť by bola ešte vyššia. Lumière má v najbližších týždňoch o program postarané. Blíži sa udeľovanie Európskych filmových cien a niekoľko  veľkých favoritov sa práve dostáva do kín. V decembri plánujú otvoriť aj Filmotéku, ktorá sprístupní filmy z archívu Slovenského filmového ústavu. Okrem toho chcú odohrať festivalové filmy, ktoré sa vinou pandémie neodohrali a v hre sú aj nejaké predpremiéry.

„Je zrejmé, že budeme musieť byť pri programovaní kreatívnejší, ako bývame v období, keď majú kiná k dispozícii riadnu distribučnú ponuku,“ dodáva Zita, ktorá aj napriek optimizmu ráta s tým, že zajtra už môže byť všetko inak. Podľa Asociácie slovenských filmových klubov dnes u nás premieta 26 filmových klubov a jednosálových kín. Očakáva sa, že k nim tento týždeň pribudnú ďalšie kluby. „Nevieme, ako sa bude situácia s kinami vyvíjať, no v tejto chvíli ju pova­žujeme za nádejnú,“ vysvetľuje ich hovorkyňa Lucia Mandincová, podľa ktorej situácia vo filmovom priemysle teraz skôr nahráva menším filmovým klubom a distribútorom, ktorí nie sú odkázaní na celosvetové premiéry hollywoodskych trhákov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite