Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zo záletníka učiteľ cirkvi – svätý Augustín

.štefan Chrappa .spoločnosť .esej

V histórii možno nájsť stovky veľkých osobností. Niektoré z nich neprekročili hranicu svojej doby a dnes nás fascinujú azda len omyly, na ktorých trvali. Na druhej strane sú osobnosti, ktoré prerástli rámec tisícročí a ukazujú modernému človeku svetlo v temnej krútňave dejín. Medzi ne patrí sv. Augustín.

Zo záletníka učiteľ cirkvi – svätý Augustín WIKIMEDIA COMMONS Svätý Augustín na obraze Philippa de Champaigne zo 17. storočia sedí vo svojej pracovni, v jednej ruke drží husie brko, v druhej plápolajúce srdce. To srdce symbolizuje jeho stálu lásku k Bohu.

hľadajúci svätec, veľký učiteľ západu, človek, ktorý vždy hľadal pravdu, Boha, premýšľal nad stvorením a stvorenstvom, snažil sa uchopiť ľudskú dušu, v jeho myslení rezonovala téma dobra a načrtol aj koncept Božieho štátu. Spoločnosť, ktorá sa vzdala spravodlivosti, sa podľa neho neodlišuje od bandy zbojníkov, tento odkaz rezonuje dnes viac ako inokedy. Štát treba používať, a nie iba bezhlavo využívať či zneužívať.

 V knihe Boží štát sa dotýka otázky slobody a prichádza k záveru, že: „Prirodzený poriadok vyžaduje slobodu človeka. Boh chce, aby človek obdarený rozumom vládol najmä nad nerozumnými bytosťami, a nie nad človekom. Otroctvo je trestom za hriech. V latinčine sa dá pôvod slova „servus“ (otrok, sluha) odvodiť od slovesa servare, čo značí toľko, ako zachovať tých, ktorých podľa vojnového práva mohli zabiť. Otroctvo národa môže byť trestom za hriech alebo aj príležitosťou na nápravu.“ Otroctvo pominie vtedy, keď Boh bude pre každého všetkým, čiže na prvom mieste. 

Nikto nemá byť až taký hĺbavý v modlitbe, aby pritom zabúdal na dobro svojho blížneho, ale nikto nemá byť ani taký činný, že by mu nevyšiel čas na premýšľanie o Bohu. Pri každej z týchto činností má ísť vždy a zásadne o hľadanie univerzálnej Pravdy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite