Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chcem umrieť za neho. Svätý Max Kolbe z koncentráku

.štefan Chrappa .spoločnosť .esej

Sv. Maximilián Mária Kolbe je mučeníkom lásky. Jeho životný príbeh končí mučeníckou smrťou v koncentračnom tábore Osvienčim, kde svoj život ponúkol za život iného väzňa. Dozorca v lágri jeho ponuku prijal. Kolbe podstúpil strašnú smrť hladom, aby ňou oslávil život.

Chcem umrieť za neho. Svätý Max Kolbe z koncentráku HO/AFP/PROFIMEDIA 29. júl 2016 Osvienčim, Poľ- sko: Pápež František sa mod- lí v cele poľského františkán- skeho mnícha Maximiliána Kolbeho počas Svetových dní mládeže.

naši severní susedia majú Maximiliána Máriu Kolbeho vo veľkej úcte. Nemusí pritom ísť o katolíkov. Rešpekt si získal aj u protestantov, Židov či neveriacich. Jeho príbeh však fascinuje ľudí po celom svete. Na Slovensku zostáva v tieni iných poľských svätých, či už Jána Pavla II., alebo blahoslavenej sestry Faustíny, ktorá je aj pre Slovákov učiteľkou kontemplatívnej modlitby. 

Max Kolbe patrí k línii blahoslavených a svätých, ktorí sa zrodili v pekle koncentračných táborov. Hlavne Dachau bol táborom, kde bolo sústredených najviac duchovných z celej Európy, no hlavne z Poľska. Blahoslavený Kazimierz Grelewski bol v Dachau obesený. Keď ho viedli na popravisko, povedal svojim katom, aby milovali Boha. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite