Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Príbeh piva Carlsberg: Keď sa otec a syn dostanú do vojny

.vladimír Marko .spoločnosť .história

Kým mená ako Anheuser, Busch či Guinness si väčšina pivárov okamžite spojí s pivom, s menom Jacobsen si pivo spojí málokto. A pritom je toto meno úzko spojené s počiatkami jednej z najväčších pivovarníckych spoločností na svete.

Príbeh piva Carlsberg: Keď sa otec a syn dostanú do vojny WIKIMEDIA COMMONS J. C. Jacobsen, dánsky zakladateľ pivovaru Carlsberg, na portréte Augusta Jerndorffa.

spoločnosť sa volá Carlsberg a do histórie pivovarníctva vstúpili Jacobsenovci dvaja, otec a syn. Starší z nich – Jacob Christian (J. C.) Jacobsen – sa narodil 2. septembra 1811 do rodiny zamestnanca Kráľovského pivovaru. Malý Jacob, ako jediný syn svojich rodičov, sa tak mohol priúčať pivovarníckemu remeslu odmalička.Kráľovský pivovar, ako vlastne väčšina pivovarov v Európe, varil ešte pivo kvasené vrchným kvasením. 

Keď však J. C. navštívil v roku 1845 pivovar Spaten v Mníchove, mohol už ochutnať ich svetlojantárový ležiak, čiže pivo kvasené spodným kvasením. Mal vlastne šťastie, pretože vlastník pivovaru, Gabriel Sedlmayr, uvaril toto pivo po prvýkrát len pár rokov predtým, ako Jacobsen pivovar navštívil. Chuť ležiaka ho okúzlila a rozhodol sa, že práve takéto pivo bude sám vyrábať.

otec

Rodičia mu zanechali pomerne slušnú sumu peňazí, a tak si založil svoj vlastný pivovar. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite