Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boží prst Irma?

.marína Gálisová .spoločnosť .fototéma

Každá katastrofa vyvoláva otázky, čím sme si ju zaslúžili. Hurikán Irma nebol výnimkou. A vlastne nie div. Keď kosil v Karibiku domy, stromy, dvíhal do vzduchu autá i ľudí, vyzeralo to ako predohra apokalypsy.

Boží prst Irma? YAMIL LAGE/AFP/PROFIMEDIA 10. september 2017, Havana, Kuba. Zaplavené ulice kubánskej metropoly. Irma na stred ostrova udrela v nedeľu, trhala elektrické vedenie, stromy aj strechy domov. Podľa úradov pred hurikánom evakuovali milión ľudí.

už príchod Irmy sprevádzalo očakávanie najhoršieho. Hovorilo sa o najničivejšej búrke, aká kedy dospela k americkému kontinentu. Až sa vytrácala racionalita a ľudia sa na sociálnych sieťach  uchyľovali k mystickému slovníku. Boží trest! volali jedni. Trest pre Trumpa za odstúpenie od Kjótskej dohody! kričali druhí. Karma pre všetkých, ktorí neveria vedcom, že klimatické zmeny sa nás naozaj týkajú! znel celý zbor internetových debatérov. Vôbec ich nerušilo, že karma má s vedou spoločné ešte menej ako popieranie existencie klimatických zmien. Ale dobre. Nesúďme príliš prísne, Irma nás všetkých dosť rozhodila.

Aj mala prečo, bola jedinečná. Nikdy žiadny iný hurikán nedoletel tak ďaleko na východ Atlantického oceánu s takou silou vetra ako Irma. V kategórii 5 ju evidovali až tri dni za sebou, čo je medzi hurikánmi unikát. Akumulovaná energia cyklónu, teda kombinácia sily a trvania búrky, bola u nej na dosiaľ neprekonanej výške. Irma predstihla akumulovanou energiou aj Katrinu z roku 2005 (hoci tú len tesne), Andrewa z roku 1992 a Harveyho, ktorý 25. augusta tohto roku s ničivou silou udrel na Texas.

11. september 2017, Ponte Vedra Beach, Florida, USA. V pondelok dorazila Irma na Floridu a spôsobila tam bezprecedentné škody. Na obrázku vidieť, ako sa dom, katorý stál na pobreží, doslova šmýka do Atlantického oceánu.Gary Lloyd McCullough/The Florida Times-Union cez AFP11. september 2017, Ponte Vedra Beach, Florida, USA. V pondelok dorazila Irma na Floridu a spôsobila tam bezprecedentné škody. Na obrázku vidieť, ako sa dom, katorý stál na pobreží, doslova šmýka do Atlantického oceánu.Vyše desať rokov nezažil Karibik taký nápor. Irma sa zrodila v podobe tropickej vlny pri brehoch východnej Afriky. Pokračovala ku Kapverdským ostrovom a zakrátko z nej bol hurikán druhej kategórie. Niekoľko dní bola striedavo v „dvojke“ a „trojke“. Potom od 4. septembra už silnela a 5. septembra ju zaradili do piatej kategórie. Šiesteho dosiahla vrchol svojej intenzity – s vetrom o sile 295 kilometrov za hodinu. Ešte sa nakrátko vrátila do kategórie štyri, ale na Kubu už udrela znovu ako hurikán „päťka“ a zabila tam najmenej 10 osôb. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite