Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nepovedali sme posledné slovo

.peter Bálik .štefan Hríb .spoločnosť

Keď ho zvolili za reprezentačného trénera, objavilo sa viacero hlasov, že to nezvládne. Nakoniec s národným mužstvom postúpil na šampionát a pobláznil celé Slovensko. Ján Kozák.

Nepovedali sme posledné slovo Pavel Mazáč/CNC/profimedia Reprezentačný tréner Ján Kozák dostal mužstvo z krízy až na európsky šampionát.

Keď vás zvolili za repretrénera, napísali sme, že nemáte zahraničné skúsenosti, že ste prchký, že to nezvládnete. Ale postúpili sme na ME, odohrali sme výborné zápasy a vy ste na lavičke pôsobili dojmom vyrovnaného človeka. Je to ten istý Ján Kozák alebo vás trénovanie národného mužstva zmenilo?

Samozrejme, do funkcie som nastupoval s malou dušičkou, išla o mne všelijaká mienka. V klube som sa snažil robiť robotu, ako som najlepšie vedel. Získal som určité skúsenosti, ale reprezentácia je predsa len o niečom inom. Je to vrchol snaženia každého športovca. Začiatky boli plné očakávania. Hráčov som prakticky nepoznal, nemal som možnosť trénovať ani jedného z nich, ale ako tréner som už mal za sebou určité skúsenosti, niečo som už odtrénoval, ale nebolo jednoduché, predstúpiť pred tridsať ľudí a určiť si určité pravidlá. Nebolo to jednoduché. Je pravda, že keď som prišiel do mužstva, o futbal nebol taký záujem, o hráčoch nepadlo jedno pekné slovo. Časom sa to zmenilo a som tomu rád. Ľudia vnímajú futbal inak, chodia na štadióny a povzbudzujú.

Kritizovali vás aj za to, že ste nemali zahraničné skúsenosti, pretože ste dovtedy trénovali len Košice. No keď ste boli pri kormidle, tak mužstvo hralo dobre a keď ste odišli, tak to s košickým klubom išlo dole vodou.

Ťažko človek o sebe rozpráva a hodnotí sa. V Košiciach som prežil krásne obdobie, ale ako to v živote chodí, vznikli isté problémy, hlavne finančné, a futbal sa nedal zabezpečiť tak, ako by bolo potrebné. Bolo to ako na hojdačke. Keď som trénoval 1. FC Košice, tak tam boli vytvorené super podmienky na prácu, získali sa aj tituly. Aj s jeho nasledovníkom MFK Košice som zažil krásne roky, vychovali sme veľa hráčov, ktorí pôsobia v špičkových kluboch, napríklad Matič v Chelsea Londýn. Potom prišlo horšie obdobie. Je to škoda, nemalo to tak byť, ale život prináša aj takéto veci.

Prišli ste do reprezentácie ešte v polovici predchádzajúceho kvalifikačného cyklu na MS v Brazílii, keď už bolo viac-menej jasné, že nepostúpime. V akom stave ste prevzali mužstvo?

Nakoniec mi pomohlo, že kvalifikácia už bola stratená. Urobil som výber hráčov podľa svojej predstavy a počas tohto obdobia, čiže od júna 2013 až do začiatku kvalifikácie na jeseň som mal možnosť hráčov spoznať. Oni sa zas zoznámili s mojimi predstavami, ako by sme mali fungovať na ihrisku. To mi veľmi pomohlo, pretože do ďalšej kvalifikácie sme vstúpili pripravení.

„Pri prvom stretnutí som kládol dôraz, aby sme si jeden druhého vážili a rešpektovali sa navzájom.“Pavel Mazáč/CNC/profimedia„Pri prvom stretnutí som kládol dôraz, aby sme si jeden druhého vážili a rešpektovali sa navzájom.“


Čo bolo dôležité zmeniť?

Ako v každom kolektíve, do ktorého prídete – snažíte sa mu vtlačiť vlastnú predstavu. Je to predsa reprezentácia. V tomto prípade som mal výhodu, že som si mohol hráčov pre spoluprácu vyberať. Keď je hráč futbalovo aj ľudsky v poriadku a pasuje do kolektívu, tak ho nominujem. Nemusím nič vysvetľovať. Keď zistím, že je síce dobrý futbalista, ale nesedí mi po iných stránkach, tak ho nenominujem. To je výhoda reprezentačného trénera, že z množstva hráčov si vyberá určitú skupinu, s ktorou chce spolupracovať. Pri prvom stretnutí som kládol dôraz, aby sme si jeden druhého vážili a rešpektovali sa navzájom. Určili sa pravidlá, ktoré museli hráči rešpektovať. Hráči pôsobia v rôznych kluboch, majú svoje životy, sú to hráči, ktorí už vyspeli. Väčšina z nich zažila veľa trénerov a veľa rôznych prostredí, takže naša spolupráca bola v poriadku. Vážim si, že to, čo sme si na začiatku povedali, celý čas rešpektovali. Ale povedzme si úprimne, aby to všetko dobre fungovalo a zapadlo do seba, závisí aj od výsledkov. Vtedy všetko ľahšie ide. Výsledky prišli, a potom išlo všetko ľahšie a aj tá spolupráca bola krajšia.

Podobne ako bývalý reprezentačný tréner Vladimír Weiss, aj vy máte schopnosť vidieť do duše hráčov a vyžmýkať z nich to najlepšie. Ako sa to robí?

Je to o skúsenostiach a komunikácii s hráčmi. V klube je to iné, ale na tejto úrovni si hráčov vyberám a vážim si ich aj po ľudskej, aj po futbalovej stránke. A chcem, aby aj spätná väzba bola taká. Požadujem, aby hráč, ktorý príde do národného mužstva, poctivo trénoval a vydal všetko dobré, čo je v ňom, aby maximálne prispel k úspechu mužstva. Ako každý iný tréner, aj ja mám svoje požiadavky, niekomu sa to páči, inému menej.

Začiatok kvalifikácie bol úžasný. Mužstvo vyhralo všetkých šesť úvodných zápasov a prekvapilo aj najväčších skeptikov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite