Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sled náhod alebo podvod s Berninim

.andrej Bán .spoločnosť

V pondelok 3. augusta vychádza .týždeň s novými zisteniami o závažnom prípade, ktorý pred dvomi týždňami na Slovensku otvoril.

Sled náhod alebo podvod s Berninim thehistoryblog.com

Ide o predaj busty za 24-tisíc eur vlani v októbri v Bratislave, ktorá bola označená odborníkmi aukčnej spoločnosti SOGA ako dielo neznámeho talianskeho sochára, ako replika (podľa Berniniho, okolo 1880) najvýznamnejšieho sochára talianskeho baroka Giana Lorenza Berniniho. Nasledoval jej podozrivý vývoz zo Slovenska a predaj – už ako originálu prakticky sto rokov nezvestnej busty pápeža Pavla V. z roku 1621 – cez aukčnú sieň Sotheby´s Londýn do Getty Musea v Los Angeles. Bola to neverejná akvizícia za nezverejnenú cenu, pričom išlo s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou o milióny eur.

Kauza zaujala popredné svetové médiá, v júni o nej písal aj britský The Economist. Je to zamotaný a dramatický príbeh, významnejšie umelecké dielo sa v tejto krajine nepredalo a nevyviezlo z nej. Poukážem teraz iba na niekoľko podstatných súvislostí.

.odkiaľ?
V prvom rade nie je jasné to, ako sa sa toto dielo vôbec ocitlo v súkromnej zbierke maliara a zberateľa Ernesta Zmetáka. Jej majiteľ zomrel v roku 2004 a nie je známy nikto, komu by až do svojej smrti povedal, že má asi Berniniho. Je možné, že by to nevedel alebo aspoň ako znalec umenia netušil? Kde a ako toto dielo získal? Nechaj to tak, je to náboženské dielo, pápež. To jediné povedal Zmeták dcére Uljane, výtvarníčke, ktorá nám hovorí, ako si spomína, že táto záhadná vzácna socha ležala od začiatku 60. rokov až do roku 1989 u nich v dome pod stolom, zabalená do papiera. Potom otec dal vyrobiť mramorový podstavec a umiestnil ju medzi skrine.

Syn Peter, lekár, nám hovorí odlišný príbeh. Táto busta sa podľa neho u nich doma nenachádzala pred rokom 1983, kedy emigroval do Francúzska. A napokon, tretí potomok a dedič Zmetáka, dcéra Zuzana, nám hovorí tretí príbeh. Ani ona nevie, kedy a za akých okolností ju otec nadobudol, no pamätá si, že niekedy v 70. rokoch bola vo finančnej tiesni a otec jej chcel bustu darovať. K tomu ale nedošlo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite