Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Habsburgovci: Svadby ako politikum

.marian Jaslovský .spoločnosť .história

Keby ste sa narodili v cisárskej rodine v ére monarchie, mohli by ste si dovoliť veľa vecí, ale jednu takmer istotne nie: Vybrať si životného partnera podľa svojich predstáv. V ére monarchie bolo manželstvo vnímané ako politický krok a nie ako prejav lásky medzi dvoma ľuďmi. Budúci partneri sa „párovali“ už v detskom veku a boli len figúrkami v politickej hre.

Habsburgovci: Svadby ako politikum IMAGNO/GETTY IMAGES Martin van Meytens: Veľkolepý príchod Izabely Bourbonsko-Parmskej na svadbu s Jozefom II. v roku 1760 s pozadím viedenského Hofburgu.

zatiaľ sme ešte v Európskej únii, a tak sa (ak ste z Bratislavy alebo okolia) môžeme dostať na zámok Schloss Hof jednoducho a rýchlo. Tu a v susediacom zámočku Niederweiden do 3. novembra prebieha výstava Cisárske svadby, ktorá nám povie veľa aj o našej minulosti. Pretože aj keď zvykneme trpiteľsky blúzniť o nejakej tisícročnej porobe, toto je aj naša história. Slováci v roku 1918 nezišli z hôr ani ich nezhmotnil veľký slaviänsky duch, ale boli súčasťou nejakých štátnych útvarov. Odmietanie našich dejín spôsobuje, že sa javíme ako krajina bez minulosti a bez významných osobností.

svadbami za mier

Habsburgovci mali radšej svadby ako zahraničné spory a manželstvo bolo výsostne politickým aktom. Úspech manželstva sa posudzoval striktne podľa počtu narodených synov. Romantická láska, vlastne nijaká láska nebola považovaná za dôležitý faktor pri uzatváraní manželských zväzkov a často sa stávalo, že sa snúbenci prvýkrát videli až na svadobnom obrade. Od účastníkov týchto rošád sa očakávalo, že bez odporu prijmú svoje predurčenie do manželských väzieb.

Boli však tiež výnimky, keď aj zo striktne politicky motivovaných svadieb vzklíčila láska medzi partnermi. Takéto šťastie mali Mária Terézia so svojím manželom Františkom Štefanom či František Jozef s Alžbetou Bavorskou. Na druhej strane, boli aj páry z rozdielnych spoločenských vrstiev, ktorým habsburské pravidlá bránili v dosiahnutí osobného šťastia. Skrátka, chudák Habsburg si nevybral.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite