Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Smrť z oblohy I.

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Hovoriť o leteckej vojne, o dejinách tápania pri hľadaní jej taktických postupov a stratégií, znamená hovoriť o histórii, ktorá nie je uzavretá a dnes znova nadobúda nové, neraz znepokojivé podoby a súvislosti.

Esej: Smrť z oblohy I. HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES Štyri stíhačky P-51 Mustang letia v roku 1944 nad Talianskom. Ich kabína v tvare slzy bola vyvinutá pre lepší výhľad pilota zo svojho lietadla.

pokračujúci vývoj technológií vrátane elektroniky a umelej inteligencie (aj v spolupôsobnosti s už existujúcimi nukleárnymi zbraňami) dodáva leteckej vojne novú aktuálnosť, nové dimenzie – a nový ničivý potenciál.

potreba triezveho pohľadu

Je to teda aj citlivá téma, pretože sa dotýka obnovených úzkostí a strachu ľudí, konfrontovaných aj u nás s aktuálnymi udalosťami. Fakty však treba správne pochopiť a zasadiť do správneho kontextu. Inak sa aj naše oprávnené obavy môžu zamerať nesprávnymi smermi, a samé sa môžu stať zdrojom ohrozenia. Strach môže byť – aj ako psychologický a evolúciou formovaný fenomén – obranným mechanizmom a užitočným radcom pri rozhodovaní. Ale pri nesmiernej zložitosti všetkého toho, čo tvorí povahu človeka, najzložitejšieho zo všetkých živočíchov, sa aj strach môže zmeniť z užitočného radcu na škodcu a nepriateľa, ktorý môže ochromiť našu schopnosť správneho rozhodovania, ba môže nás dohnať k sebadeštruktívnemu správaniu.

Bude teda vhodné vzdať sa niektorých „hurvínkovských“ predstáv o vojne (aj keď urýchlene podotýkam, že Hurvínek mal vo svojej drevenej hlavičke občas viac zdravého rozumu než niektorí z nás a našich predstaviteľov). To znamená aj: vážne a triezvo zobrať do úvahy nielen skutočné možnosti nových zbraňových technológií, ale aj fakt, že samotný ich vývoj spravidla predbieha našu schopnosť zhodnotiť ich možné dôsledky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite