Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Načo je nám NATO?

.martin Mojžiš .spoločnosť .politika

Otázka „Načo je nám Severoatlantická aliancia?“ patrí k tým naozaj ľahkým, ba priam až k najľahším. Toto obranné vojenské zoskupenie je jedinou realistickou zárukou našej samostatnosti a slobody, bodka. Oveľa ťažšia je opačná otázka: Načo sme my Severoatlantickej aliancii?

Načo je nám NATO? DIANA ČERNAK/SITA 30. október 2023, Bratislava: Predseda vlády Robert Fico a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár. Po nástupe novej vlády sa stalo Slovensko oslabujúcim prvkom v NATO.

NATO vzniklo pred sedemdesiatimi piatimi rokmi ako obranné vojenské zoskupenie. Na obranu pred kým? Na obranu pred nami. V tom čase sme už boli viac ako rok súčasťou rozpínavého sovietskeho impéria, na čele ktorého stál generalissimus Josif Visarionovič Stalin. Tak veru, boli sme súčasťou tej hrozby, pred ktorou sa Západ potreboval spojiť. Našou jedinou poľahčujúcou okolnosťou je, že sme jej súčasťou boli z donútenia. Najprv ako neslobodný štát, potom ako okupovaný štát.

má dať – dal

Po štyridsiatich rokoch sme prestali byť súčasťou toho všeobecného ohrozenia slobody a mieru. Celé to desivé impérium sa zrútilo a my sme boli zrazu bezprizorní a slabí. Väčšine z nás to však nijako nevadilo. Niektorým sa dokonca zdalo, že všetko je úplne v poriadku, že spolu s koncom dejín nastávajú krásne časy nerušeného rozvoja slabých a bezprizorných. Dokonca sme zničili Československo, aby sme sa stali ešte slabšími a bezprizornejšími.

V prvej polovici 90. rokov si len málo ľudí na Slovensku uvedomovalo, že táto „mladučká demokracia“ je nielen zraniteľná, ale v podstate úplne bezbranná a bez akejkoľvek realistickej perspektívy svoju obranyschopnosť vlastnými silami významne zvýšiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite