Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo spôsobuje apatiu amerických univerzitných študentov

.austin Lamb .spoločnosť .téma

Americké univerzity sa pokúšajú v istých otázkach diktovať svojim študentom morálne postoje. O to je zaujímavejšie, že mnohí mladí z kampusov zároveň prestávajú vnímať najdôležitejšie kauzy našej éry.

Čo spôsobuje apatiu amerických univerzitných študentov STEVEN SENNE/AP/SITA 22. máj 2023 Boston, USA: Študenti Boston College počas promočnej ceremónie, na ktorej predniesla prejav veľvyslankyňa Ukrajiny Oksana Markarová.

boston College privítala v roku 2023 ukrajinskú veľvyslankyňu Oksanu Markarovú. Predniesla prejav, v ktorom vyzývala študentov, aby viedli život formovaný zodpovednosťou, činorodosťou a láskou.

Tento prejav odznel na pôde jednej z vedúcich amerických katolíckych inštitúcií vyššieho vzdelávania a bolo to pomerne krátko po tom, čo sa v máji 2023 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj stretol s pápežom Františkom vo Vatikáne. Bol som v publiku ako jeden z tunajších doktorandov a opýtal som sa veľvyslankyne na pápežovu ponuku – že zohrá rolu sprostredkovateľa v konflikte. Pani Markarová odpovedala, že hoci Ukrajina víta humanitárnu pomoc od cirkvi a jej veriacich, akékoľvek sprostredkovanie mieru, ktorý by sa nedržal desaťbodového mierového plánu predostretého prezidentom Zelenským, by predstavovalo ústupok Rusku a jeho nespravodlivému útoku na ukrajinský ľud. A je to, ako zdôraznila o niečo skôr v ten istý deň, útok rovnajúci sa genocíde.

„Nikto netúži po mieri viac ako Ukrajinci, ale celá situácia je úplne čierno-biela. Táto minca nemá dve strany.“ Veľvyslankyňa Markarová doložila, že akademickú pôdu Boston College si pre svoje vystúpenie nezvolila preto, že ide o katolícku univerzitu. „Poslal ma sem Boh, bola to naša vzájomná voľba.“ 

Sledoval som jej vystúpenie z hľadiska v Aule absolventov a nemohol som sa ubrániť dojmu, že okázalosť priestorov našej univerzity vyznieva prázdno v porovnaní s dôrazom v Markarovej slovách. V porovnaní so živými opismi, ktorými veľvyslankyňa opisovala boj svojich krajanov proti  cudzej agresii, bolo v pokusoch univerzity uctiť si jej vlasť niečo až rozpačité. Niekoľkí rečníci vrátane otca Williama Leahyho, rektora univerzity, použili pri názve Ukrajina anglický určitý člen „the“ – čo Ukrajinci nemajú radi. Prvá zmienka o prítomnosti veľvyslankyne vyvolala len individuálny potlesk z hľadiska, nie od študentov, a zmienka o univerzitnej rozhlasovej stanici bola, čo sa týkalo potlesku a pokrikov, rozhodne úspešnejšia. Aj čestný doktorát, udelený veľvyslankyni našou univerzitou „ako zástupkyni ukrajinského ľudu“ a na „slávu Božiu“, sa trochu stratil v záplave iných mien recipientov čestných titulov. Nepomohla ani Leahyho ošúchaná výzva k snahe „vykoreniť sociálne, rasové a ekonomické nerovnosti“ v Spojených štátoch amerických. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite