Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Vidieť nádej cez trosky

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Aj keď dnešné konštatovania o začiatku novej studenej vojny neznejú veselo, môžu byť príležitosťou na vyjasnenie si pojmov a situácie, ktorej musíme čeliť, pokiaľ možno úspešne. Pravda, ak sme ešte nezabudli na dôvody, prečo by sme to vôbec mali robiť.

Esej: Vidieť nádej cez trosky KEYSTONE/GETTY IMAGES 5. júl 1945 Londýn, Veľká Británia: Winston Churchill počas volebnej kampane. „Kto chce plánovanú ekonomiku, bude potrebovať aj Gestapo,“ vyhlásil.

nezaškodí preto pripomenúť si aspoň niečo z lekcií minulej studenej vojny. Mnohé naše dnešné východiskové podmienky sú nepochybne odlišné. Radikálnosť zmien nás jednako nesmie zbaviť schopnosti vidieť kontinuitu a konštanty. Bez nej nebudeme schopní zvládnuť nadchádzajúce výzvy.

turbulentný svet 

Okrem aktov otvoreného násilia musíme v dnešnom svete opäť čeliť aj perspektíve plazivo sa šíriacej nestability, podomieľania životne dôležitých inštitúcií, ekonomickým krízam (aj iným krízam, ako napr. pandémia) prinášajúcim utrpenie, sklamania, nespokojnosť aj morálny cynizmus, ktoré sa dajú využiť na mobilizáciu frustrovaných más. Okrem vojnových aktov a hrozieb predstavovaných regulárnymi armádami sa nám množia „neštátni aktéri“, „asymetrické“ a „hybridné“ hrozby: od cieleného šírenia dezinformácií až po terorizmus. To všetko s využitím stále novších výdobytkov technológie.

A v neposlednom rade tu máme výzvy prichádzajúce od stúpencov ideologických hnutí, ktorí znova hádžu rukavicu slobodnému svetu s jeho étosom a inštitúciami. Ich ideológie sú pritom zväčša starý tovar v novom balení, zodpovedajúcom vkusu dnešného potenciálneho „zákazníka“, najmä takého, ktorý prišiel o svoju historickú pamäť, stratil ju v mori falzifikátov a dezinformácií, alebo ju nikdy nenadobudol.

Nielen politické a ekonomické zmeny, ale aj akcelerujúci vývoj v oblasti vedy a technológie spôsobuje, že dnešný človek sa musí počas svojho života adaptovať na zmeny v takom rozsahu, na aký v dávnejších dobách nestačili životy mnohých generácií. Stupňovaný tlak na nové a nové adaptácie plodí úzkosť. A úzkosť môže plodiť novú náchylnosť prijímať pochybné „revolučné“ riešenia. (Niežeby iné doby nemali dosť svojich trápení!) 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite