Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prejav, ktorý zmenil dejiny

.martin Horička .spoločnosť .história

Keď Winston Churchill 5. marca 1946 predniesol vo Fultone svoj známy prejav o „železnej opone“, ktorú Sovietsky zväz spustil nad východnou Európou, mnohí jeho tvrdenia ešte brali na ľahkú váhu. O rok neskôr už však bola situácia celkom iná. Budúci vývoj mu dal za pravdu.

Prejav, ktorý zmenil dejiny ICON AND IMAGE/GETTY IMAGES 5. marec 1946 Missouri, USA: Americký prezident Harry Truman sprevádza Winstona Churchilla na ceste do Fultonu.

tých prejavov, ktoré hýbali dejinami, bolo síce viacero, ale reč Winstona Churchilla na univerzite v americkom Fultone by sa určite dostala do užšieho výberu. Keď ju 5. marca 1946 predniesol pred americkým prezidentom, miestnymi študentmi a nastúpenými novinármi, nikto z nich nemohol tušiť, že sa práve stal svedkom toho, ako sa píše história, a že obyčajný prejav bývalého premiéra môže mať taký dosah na vývoj dejín. 

Hoci od konca druhej svetovej vojny uplynul len necelý rok a Západ sa ešte stále spamätával z najväčšieho vojnového konfliktu v ľudských dejinách, Churchill ako jeden z prvých štátnikov nahlas povedal, že svet sa už nezadržateľne rúti do ďalšieho. Obyvateľov Spojených štátov totiž varoval, že Sovietsky zväz spustil v strede Európy „železnú oponu“, za ktorou buduje svoje komunistické impérium, pripravené rozširovať sa smerom na západ.

dlhý telegram

Po druhej svetovej vojne sa stali dvomi určujúcimi svetovými veľmocami Spojené štáty a Sovietsky zväz. Politický vplyv Moskvy v Európe dosiahol v roku 1945 svoju dovtedy najvyššiu úroveň. Neplatilo to len pre štáty oslobodené Červenou armádou, ale aj pre tie na západnej strane kontinentu. Svoj mocenský „kapitál“ sa Sovieti rozhodli v mierovom období zúročiť a cez lokálne komunistické strany pritiahnuť na svoju orbitu aj krajiny mimo ich sféry vplyvu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite