Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Facebook: Od virtuálneho poldecáka k dystopii

.tomáš Kriššák .spoločnosť .téma

Sociálna sieť Facebook tento rok oslávila svoje 20. narodeniny. Facebook sa za ten čas stal normou, zovšednel, a len málokto v ňom vidí radikálnu inováciu, ktorú predstavoval v prvých rokoch svojej existencie.

Facebook: Od virtuálneho poldecáka k dystopii FOTO SPENCER PLATT/GETTY IMAGES 18. máj 2012 New York, USA: Mark Zuckerberg na obrazovke na Times Square v momente, keď Facebook prvý - krát vstúpil na burzu. Aj napriek kontroverziám a škandálom si spoločnosť stále udržiava veľkú ziskovosť.

pripomeňme si, že práve Facebook bol jedným z hnacích motorov éry digitálnej revolúcie. Vďaka jeho agresívnej politike, „pohybuj sa rýchlo a rozbíjaj veci“, sa sociálne siete stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Táto technológia zmenila spôsob našej komunikácie, ale zmenila aj to, ako pracujeme, a dokonca aj to, ako vnímame svet okolo nás. 

Facebook ako jeden z pilierov tejto digitálnej éry hral zaujímavú úlohu aj v mojom živote. Technológia, ktorá ma spočiatku pozitívne fascinovala, sa po rokoch čoraz viac začala formovať do dystopických rámcov a nakoniec priviedla dobu, v ktorej vzniklo aj moje nové povolanie.

Svoj prvý facebookový účet som si zakladal niekedy v roku 2006. Musím sa priznať, že na začiatku ma táto platforma príliš neoslovila. V tom čase som obľuboval navštevovať platformu MySpace či slovenskú Kyberiu, kde som mal svoj okruh priateľov, svoje záujmy. A to hlavne hudbu a vizuálne umenie. 

národná sociálna sieť 

Facebook mi vtedy pripadal príliš odlišný a neponúkal to, čo som vtedy hľadal. Slovákov bolo v tej dobe na Facebooku minimum a našinec nemal veľa dôvodov tráviť tam svoj čas. Trvalo to pár rokov, ale nakoniec sa na Facebook dostalo takmer 3,2 milióna slovenských používateľov, teda drvivá väčšina dospelej populácie, a z kedysi nenápadnej platformy sa stal jeden z hlavných zdrojov informácií, ktorý má silný dopad na formovanie našich rozhodovacích procesov, a tak aj na formovanie našej súčasnosti. So stúpajúcou relevantnosťou tejto platformy rástol aj čas a intenzita, s ktorou som túto platformu pravidelne navštevoval a používal ju na čoraz širšej škále funkcionalít. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite