Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod falošnou vlajkou

.martin Horička .spoločnosť .história

Čo majú spoločné piráti, nacisti, Japonci a dnešné Rusko? Všetci uskutočnili operácie pod falošnou vlajkou, aby sa mohli tváriť, že nerobia to, z čoho ich obviňujú, že robia.

Pod falošnou vlajkou ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Japonská okupácia Mandžuska pár dní po Mukdenskom incidente v septembri 1931.

operácia pod falošnou vlajkou (ang. false flag) je tajná operácia, ktorá je úmyselne navrhnutá tak, aby vyzerala, že ju spáchal niekto iný než ten, kto je za ňu zodpovedný. V histórii máme mnoho prípadov, keď bol fingovaný útok využitý ako zámienka na začiatok vojny alebo ako dôkaz agresivity cudzej krajiny. Pod falošnou vlajkou často vedú tajné operácie vlády, spravodajské služby či korporácie, pričom ich cieľom je očierniť súpera. Po príklady nemusíme chodiť ďaleko, podobné nástroje dnes využívajú aj Rusi na Ukrajine. Prejdime však trocha hlbšie do minulosti a pripomeňme si, ktoré boli tie najvýznamnejšie operácie pod falošnou vlajkou a odkiaľ vlastne tento výraz pochádza.

piráti a švédsky kráľ

Označenie „pod falošnou vlajkou“ spadá do éry pirátstva v 16. a 17. storočí. Napokon, poznáme to aj z filmov. Piráti často vyvesili na stožiar vlajku neutrálnej alebo spriatelenej krajiny, aby k sebe prilákali ničnetušiacu loď a potom sa jej zmocnili. 

Až keď bola ich obeť na dostrel, vyvesili čiernu pirátsku vlajku s lebkou kostlivca (tzv. Jolly Roger). Neboli to len piráti, ale aj korzári v službách Anglicka, Francúzska a ďalších veľmocí. Na šírom oceáne bola identifikácia pomocou vlajky pre námorníkov najdôležitejším znamením úmyslov blížiacej sa lode. Bolo ju však veľmi ľahké vymeniť – podľa potreby útočníka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite