Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Osvietenstvo, štát, jednotlivec a spoločnosť

.hana Chorvátová .spoločnosť .spoločnosť

18. storočie je zaujímavé ako éra premien európskej spoločnosti. Štúdium ekonomických, spoločenských a kultúrnych procesov, ktoré vtedy prebiehali, nám pomáha pochopiť zrod modernej európskej spoločnosti, ako ju poznáme s jej pozitívami i negatívami dodnes.

Osvietenstvo, štát, jednotlivec a spoločnosť WIKIMEDIA COMMONS Martin van Meytens: Cisárovná Mária Terézia, 1759. Tereziánske reformy sa považujú za začiatok osvietenského absolutizmu v rakúskej monarchii.

aj preto toto obdobie priťahuje okrem historikov i sociológov. Danielu Tinkovú priviedlo dianie v posledných desaťročiach k tomu, aby sa znovu pozrela na procesy smerujúce k modernému štátu, a to najmä v druhej polovici 18. storočia v krajinách patriacich českej korune a rakúskych dedičných zemí

reformy Márie Terézie a Jozefa II.

V rámci vydavateľstva Lidové noviny pripravila trilógiu Osvícenství v českých zemích, z nej zatiaľ vyšla prvá časť Formování moderního státu (1740 – 1792), ktorá sa venuje formovaniu štátu. Druhá sa pripravuje do tlače. 

Daniela Tinková sa dlhodobo venuje premene spoločnosti v 18. storočí z pohľadu kultúrnej histórie: zmenám v sociálnom správaní ľudí a najmä premene praktík v lekárskej vede. U laickej verejnosti najviac zarezonovali publikácie ako kniha Hřích, zločin, šílenství v čase odkouzlování světa (2004) o zrýchlenej sekularizácii európskej spoločnosti. Tinkovou skúmané zmeny sa týkali premeny chápania a interpretácie zločinov, ktoré súviseli s náboženstvom, ako napríklad hriech, svätokrádež či samovražda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite