Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Kresťanstvo v pokušení

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Problém nie je neznámy, a predsa ho tu máme v novej podobe, na ktorú nemusíme byť pripravení. Je aj dnešný a slovenský, no jeho kontext je oveľa širší a starší. Kresťanská cirkev (povedané so široko ekumenickým záberom) je znova v stave skúšky. A v krízach vyvstávajú pokušenia hľadania pochybných spojenectiev.

Esej: Kresťanstvo v pokušení HULTON-DEUTSCH COLLECTION/CORBIS/GETTY IMAGES Pápež Pius XI. napísal v roku 1931 encykliku odsudzujúcu komunizmus a v roku 1937 encykliku odsudzujúcu nacizmus. Fotografia je z roku 1922.

... proti nejakému spoločnému nepriateľovi, pravdaže. Existujú však skutoční nepriatelia aj nepriatelia chybne rozpoznaní alebo úplne vyfantazírovaní. A aj tí „spojenci“, ktorých si vo svojom strachu či ambíciách nájdeme, môžu byť pochybní, ich povahu a motívy nemusíme správne rozpoznať. A to môže mať tragické následky.

len podpíš, synak

Spojenectvá (v širšom zmysle) môžu byť aj pragmatické, účelovo podmienené a dočasné. Možno ich uzatvárať na základe správnych či chybných kalkulácií. Možno do nich vstupovať alebo z nich vystupovať podľa uváženia. To všetko sa môže diať bez zvláštnych emócií a bez toho, aby sa to dotklo identity zúčastnených strán. Existujú však aj spojenectvá s ideologickým zafarbením. A tu nastáva problém. 

A pokušenie. Dohodnúť sa s niekým na obojstranne či viacstranne výhodnej transakcii je jedna vec. Iná vec je, ak odo mňa partner vyžaduje (povedané trochu poeticky) podpis vlastnou krvou, ktorým dávam „do zástavy“ svoju dušu. Zvodný šarm, ktorý pri tom potenciálny partner na nás rozohrá, môže byť mnohoraký, aj nenápadný; a podmienky, ktoré si kladie, môžu vyzerať na počiatku neškodné. Načo však predstieranie, ak ide o férovú transakciu? Alebo takou nie je? Potom to môže byť podraz, možno poriadne špinavý. A ak sa necháme oklamať, beda nám. Aj u nás na Slovensku... 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite