Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd Ernesta Valka

.peter Zajac .spoločnosť .spoločnosť

Mestský súd Bratislava I vytýčil termín procesu s vrahom Ernesta Valka. Začať by sa mal 1. októbra 2024, fakticky štrnásť rokov od jeho vraždy v limbašskom dome.

Súd Ernesta Valka PAVEL NEUBAUER/TASR 16. november 2010 Bratislava: Verejná rozlúčka s Ernestom Valkom v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca.

vražda Ernesta Valka patrí ku kapitálnym neobjasneným kauzám v histórii Slovenska. Vypovedá nielen o samotnom brutálnom čine a okolnostiach jeho objasňovania, či lepšie povedané neobjasňovania, ale aj o stave slovenského súdnictva a spravodlivosti v posledných desaťročiach. Súd nie je prvou, a bohvie či bude poslednou inštanciou na ceste k objasneniu Valkovej vraždy, alebo na ceste do stratena. 

Valkov príbeh je ponurý. Samotná vražda je obludná a jej vyšetrovanie a nevyšetrovanie vyvoláva pochybnosti až po to vynorenie sa vražednej-nevražednej zbrane po druhej policajnej prehliadke v sedačke vo Valkovom dome a druhýkrát o štyri roky na dne neďalekej Kučišdorfskej priehrady. Je však aj svedectvom o pokryteckom stave spoločnosti na Slovensku, neschopnej pozrieť sa do zrkadla. Vo Valkovej kauze je priamo alebo nepriamo zapletených priveľa špičkových politikov, ktorí majú podobne ako v prípade Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej záujem prípad definitívne zmraziť, lebo sa ich vražda bezprostredne alebo sprostredkovane týkala a dotýkala, ale aj takých, ktorí sa hlásili k priateľstvu s Ernestom, ale pustili ho k vode. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite