Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Globálna demokracia 2024

.francis Fukuyama .spoločnosť .téma

Pred rokom som si bol dosť istý, že udalosti sa hýbu správnym smerom. Ukrajinci práve oslobodili veľkú časť Charkovskej oblasti a mesto Cherson a chystali sa postúpiť ďalej na juh. V USA nedopadli kongresové voľby tak zle, ako sa mnohí obávali.

Francis Fukuyama: Globálna demokracia 2024 JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES Ruský prezident Vladimir Putin vkladá veľké nádeje do znovuzvolenia Donala Trumpa za prezidenta USA. Očakáva tým zastavenie pomoci pre Ukrajinu, ktorá má bez americkej pomoci veľmi malú šancu brániť sa.

v takmer všetkých štátoch, kde sa podpora mohla prikloniť na ktorúkoľvek stranu, prehrali popierači výsledku volieb. Demokrati sa vyhli takej masívnej strate kresiel v Snemovni, aká by bola v prvých voľbách do Kongresu za ich vlády normálna. Zbavili sme sa pandémie, a hoci sa vrátila inflácia, americkej ekonomike sa darilo lepšie, ako by človek čakal. Dnes už situácia tak dobre nevyzerá.

Ukrajinská protiofenzíva sa v lete spomalila, lebo ruské obranné línie na juhu Chersonskej a Záporožskej oblasti sa ukázali ako nečakane náročná prekážka. A značná časť Republikánskej strany sa postavila proti ďalšej pomoci Ukrajine, kým maďarské veto zabrzdilo balík peňazí pre Ukrajinu z EÚ. A tak sa zdá, že Putinova stratégia – vydržať dlhšie ako Západ – funguje.Siedmeho októbra prišiel hrozný útok na Izrael, ktorý obnažil vnútorné slabiny izraelského štátu, ale odhalil aj protiizraelské nálady, ktoré pretrvávajú u globálnej ľavice. Takto sa prejavuje aj prekvapivé množstvo mladých ľudí v USA. Ukrajina bola jedinečná morálnou jednoznačnosťou, s akou ju väčšina Američanov vnímala, konflikt v Gaze jednoznačnosť stratil, najmä keď Izraelčania začali využívať na zničenie Hamasu zdanlivo priveľkú silu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite