Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úrad pamäti národa sa ohradil voči Blahovým útokom

.sita .spoločnosť

Podľa Blahu sa ÚPN spolitizovalo a vláda sa naň bude musieť bližšie pozrieť.

Úrad pamäti národa sa ohradil voči Blahovým útokom SITA/Diana Černáková

ústav pamäti národa (ÚPN) sa ohradzuje voči útokom podpredsedu Národnej rady SR Ľuboša Blahu. Podľa neho neadekvátne zaútočil na ústav v súvislosti s trestným oznámením, ktoré na neho podal pracovník ústavu Patrik Dubovský. Informoval o tom v stredu hovorca ÚPN Michal Miklovič.

Blaha vyjadril znepokojenie nad „politizáciou“ Ústavu pamäti národa s tým, že sa na ústav bude potrebné „bližšie pozrieť“. Ústav pripomína, že ho riadi správna rada, ktorej členovia sú volení v Národnej rade SR, menovaní vládou a prezidentom na šesťročné funkčné obdobie. „Obmieňaní sú postupne počas rôznych volebných období, pričom tento systém zaručuje nezávislosť ústavu od vlády. Za pripomenutie stojí, že v súčasnosti sú členmi správnej rady aj nominanti Smeru,“ uvádza sa v reakcii ÚPN.

Podľa ÚPN sloboda slova nie je bezhraničná, končí tam, kde útočí na iných ľudí alebo propaguje predstaviteľov zločineckých režimov. „Patrik Dubovský má ako občan právo podať trestné oznámenie, ak sa domnieva, že bol spáchaný trestný čin. Za realizovanie tohto občianskeho práva nesmie byť Patrik Dubovský ako občan a historik, ani Ústav pamäti národa ako jeho zamestnávateľ, terčom politických útokov a vyhrážok,“ napísal za ústav jeho hovorca.

Historik Dubovský podal na Blahu trestné oznámenie po tom, ako si v parlamentnej kancelárii vystavil obraz juhoamerického revolucionára Che Guevaru. Podľa neho sa tak mohol dopustiť extrémizmu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite