Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zvon slobody

.marína Gálisová .spoločnosť .spoločnosť

Keď sa začiatkom päťdesiatych rokov chystal vznik rozhlasovej stanice, ktorá mala vysielať zo Západu do krajín Sovietskeho zväzu, Stalin ešte žil. Jedna z kľúčových otázok – aj dramaturgických – znela, ako dlho ešte bude žiť.

Zvon slobody unsplash

stanica dostala názov Rádio Osvoboždenie – Radio Liberation – Rádio Oslobodenie, až neskôr sa zmenil na Rádio Sloboda (Rádio Svoboda, Radio Liberty). Jej pôvodné meno odrážalo nádej, že Sovietsky zväz bude čoskoro oslobodený od komunistického panstva. Každý si vtedy uvedomoval, že pre ono oslobodenie bude podstatná smrť diktátora Stalina.

Z tej nádeje a z toho vedomia povstal nápad, že na začiatku každého vysielania Rádia Oslobodenie by mal zaznieť osudový tikot metronómu a veta: „Dnes má Josif Stalin x rokov, x mesiacov, x dní a komunistický režim speje ku koncu.“ Túto legendárnu historku spomína Ivan Tolstoj, historik Rádia Sloboda, v rozhovore v českom časopise Kontexty. A vysvetľuje aj, prečo sa nápad neujal – niekomu zišlo na um, že Stalin môže žiť ešte aj dvadsať rokov, a bolo by hlúpe, keby sa znelka opakovala denne tak dlho. Rádio Oslobodenie sa do éteru prvý raz ozvalo v roku 1953 a päť dní po jeho prvom vysielaní Stalin zomrel. Aj bez metronómu. (Metronóm zato teraz tiká na pražskej Letnej, na mieste dávno odstránenej Stalinovej sochy.) 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite