Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Československo má 105

.martin Horička .spoločnosť .spoločnosť

Československo v októbri oslávilo 105 rokov. Čo spoločný štát Čechov a Slovákov, ktorý vznikol na sklonku prvej svetovej vojny, znamenal pre svojich obyvateľov – a čo znamená pre nás?

Československo má 105 BETTMANN/GETTY IMAGES 26. október 1918 Philadelphia, USA: Zástupcovia zúčastnených národov sa zhromaždili v Independence Hall, aby podpísali Deklaráciu o spoločných cieľoch nezávislých stredoeurópskych národov. V strede priamo pod Zvonom slobody sedí T. G. Masaryk.

pred 105 rokmi vznikla Československá republika: demokratický a prozápadný štát, ktorý garantoval svojim občanom nebývalé slobody. Česi aj Slováci v ňom dostali konečne príležitosť vládnuť si sami, hoci spoločne. Najmä pre slovenskú časť novej republiky to bolo niečo dovtedy celkom nevídané. V roku 1918 Slováci takpovediac vstúpili do veľkých politických dejín. Republika dala všetkým svojim obyvateľom práva a povinnosti, ktoré prináležia k občianskemu životu; zavedené bolo všeobecné volebné právo a cisár pán sa definitívne pobral kadeľahšie.

Mnohí dnes zabúdajú, že naša štátnosť má svoje korene na Západe. Československo nám neprinieslo len republiku a demokratický politický systém, ale aj jednoznačné civilizačné ukotvenie. Boli to práve západné mocnosti, Spojené štáty, Francúzsko, Veľká Británia a Taliansko, ktoré jeho vznik podporovali a nakoniec ho svojím víťazstvom v prvej svetovej vojne aj umožnili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite