Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jediný, kto povedal Sovietom „nie“

.martin Horička .spoločnosť

František Kriegel na rozdiel od Dubčeka alebo Husáka odmietol podpísať moskovské protokoly, ktorými bola schválená sovietska invázia do Československa v auguste 1968.

Jediný, kto povedal Sovietom „nie“ wikipedia

v noci z 20. na 21. augusta začali československé hranice prekračovať armády Sovietskeho zväzu a jeho socialistických spojencov. Predsedníctvo Ústredného výboru KSČ, ktoré sa o prebiehajúcej invázii dozvedelo počas svojej schôdze, sa v pomere hlasov 7 : 4 rozhodlo príchod vojsk „spriatelených“ krajín odsúdiť. O pár hodín neskôr boli v budove KSČ už sovietski vojaci, najvyšších predstaviteľov Československa zatkli a uniesli do Sovietskeho zväzu.

Sovieti odvliekli do Moskvy Alexandra Dubčeka, premiéra Oldřicha Černíka, predsedu parlamentu Josefa Smrkovského aj predsedu Národného frontu Františeka Kriegla a ďalších funkcionárov. Naliehali na nich, aby podpísali, že súhlasia s okupáciou a zaviažu sa odstrániť demokratické reformy Pražskej jari. Len posledný menovaný to však odmietol. Napriek tomu, že naňho vyvíjali nátlak jeho spolustraníci aj obávaný Brežnev.

komunistický lekár

František Kriegel sa narodil do rodiny haličských Židov. Po štúdiu medicíny v Prahe sa ako mladý komunista dobrovoľne zapojil do občianskej vojny v Španielsku, kde sa mu podarilo dosiahnuť hodnosť majora. Druhú svetovú vojnu prežil ako lekár v Číne, ktorá bojovala s Japonskom, a do Československa sa vrátil až na jeseň 1945. Ihneď sa zapojil do činnosti komunistickej strany, pomáhal jej preberať moc a infiltrovať štát.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite