Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rádio Sloboda: Zo studenej vojny do tej horúcej

.marína Gálisová .spoločnosť .spoločnosť

Rádio Sloboda bolo pre Sovietsky zväz tým, čím bolo pre stredoeurópske sovietske satelity Rádio Slobodná Európa. Zdrojom pravdy a povzbudenia. Dnes je mnohé inak. Sovietsky zväz neexistuje, z rádia, ktoré ho pomáhalo poraziť, je väčšinovo digitálny formát. Ale misia zostala.

Rádio Sloboda: Zo studenej vojny do tej horúcej ALEXEJ FURMAN/STRINGER/GETTY IMAGES 3. máj 2022 Kyjev, Ukrajina: Pohreb Viry Hyryč, reportérky Rádia Sloboda.

maryana Drach si vysielanie Rádia Sloboda pamätá ešte z čias studenej vojny. Vtedy táto stanica vysielala ako súčasť Rádia Slobodná Európa, ale zameriavala sa priamo na oblasť Sovietskeho zväzu. S Maryanou sme presné rovesníčky, máme za sebou dospievanie za železnou oponou v osemdesiatych rokoch. Dnes táto akčná žena, skúsená žurnalistka, vedie veľkú ukrajinskú redakciu Rádia Sloboda. Pôsobí tam už desaťročie, v pomeroch, ktoré sú úplne iné. Zmenil ich nielen koniec studenej vojny, ale teraz už druhý rok ich ovplyvňuje aj príchod tej novej, horúcej.         

A, samozrejme, veľa toho pomenili nové technológie. Dnešné Rádio Sloboda tvorí z prevažnej časti digitálny obsah. Vlastne sa už ani nedá hovoriť v pravom slova zmysle o vysielaní – ale aj tak sa tento výraz používa. Tradície sú silné.

aj aparátčici počúvali a čítali 

„Rádio Sloboda vzniklo po Stalinovej smrti, v roku 1953,“ hovorí Maryana, „ale jeho ukrajinská redakcia sa zrodila až o niekoľkomesačné obdobie, vyplnené diskusiami o jeho obsahu. Ukrajinskí emigranti sa nevedeli tak celkom dohodnúť, ako má jeho vysielanie vyzerať.“ Hlavný stan Rádia Sloboda sídlil tak ako Rádio Slobodná Európa v západonemeckom Mníchove. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite