Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Babylon po slovensky

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma

Vstupovať do ideologických sporov sa mi, úprimne povedané, nechce. Aspoň nie spôsobom, aký sa obvykle očakáva. Nie preto, že by som na isté veci nemal názor. Skôr preto, že rôzne ideologické klišé na rôznych stranách skôr zahmlievajú, než by pojmovo osvetľovali reálne problémy.

Esej: Babylon po slovensky wikimedia commons Pieter Bruegel starší: Babylonská veža, 1563. Neopakuje sa nám tu príbeh šplhania na nebesá, zakončeného zmätením jazykov?

nepochybujem, že na rôznych koncoch politického spektra je tu mnoho takých, ktorí očakávajú, ba priam žiadajú, aby sa niekto (napríklad ja, keby som nebol tak šťastne bezvýznamný) výrečne zastal ich svätej kauzy – proti ich do špiku kosti skazeným nepriateľom, ktorých roznosí na kopytách svojho ostrovtipu a výrečnosti. 

Musím odmietnuť túto rolu. Ak to pokladáte za alibizmus a oportunizmus, nevyvrátim vám to, ani keby som sa na rezančeky rozkrájal. Nepochybujte už ani na chvíľu o mojej zbabelosti. Nemusíte čítať ďalej ani riadok. Okamžite s tým prestaňte! 

... no dobre. 

A teraz pre tých, ktorí zostali: dostal som otázku, čo, respektíve kto, dnes vlastne ohrozuje Slovensko. S implicitným odkazom na rôzne „izmy“ ako liberalizmus, konzervativizmus, socializmus, progresivizmus, fundamentalizmus, nacionalizmus atď. Túto otázku pokladám za legitímnu. To, že je neľahké na ňu odpovedať, nemá príčinu v nej samej, ale v stave nášho verejného jazyka: jazyka ideologicky deformovaného. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite