Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odpoludňajší čaj na anglický spôsob

.stanislav Janota .spoločnosť .história

Na návštevu k strýcovi Imrovi a tete Majde na Šoltésovej ulicu sme chodili s rodičmi častejšie do roku 1957, pokiaľ sme bývali na Rajskej ulici. Po Cukrovej a Poľnej to bolo „za rohom“. Po roku 1957, z Koliby, bola cesta zložitejšia. Prakticky vždy sme prišli na olovrant.

Odpoludňajší čaj na anglický spôsob ARCHÍV STANISLAVA JANOTU Teta Majda na každom olovrante rozprávala o svojich bratoch. Z archívu Stanislava Janotu.

teta Majda pripravila pohostenie vo vysokom anglickom štýle popoludňajšieho čaju. Najviac som obdivoval ten moment, keď dopĺňala príbory zo zásuviek nábytku v obývačke. Zásuvky boli vyložené jemnou kožou a boli v nich uložené sady strieborných príborov takým spôsobom, že to vo mne vyvolávalo pocit umeleckého diela. 

Po olovrante dospelí debatovali a mne ich syn Danko ponúkol, že budeme strieľať zo vzduchovky. Mal terč na mohutnej drevenej doske. Strieľali sme z vojenskej vzduchovky, opakovačky. Obsluhovala sa ako moderná guľovnica. Do zásobníka sa nasypali patričné guľôčky a vzduchovka sa naťahovala rovnako, ako sa nasúva nábojnica do komory v guľovnici. Danko mi rozprával aj všeličo o dejinách. Najviac ho bavilo hovoriť o organizácii spoločnosti v stredovekej Svätej ríši nemeckého národa. Veľmi ma zaujalo jeho rozprávanie o kurfirstoch. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite