Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nedeľné olovranty a čaj o piatej

.stanislav Janota .spoločnosť .história

Nedeľný čas popoludňajšieho čaju sme dlhé roky (od roku 1957 hlboko do šesťdesiatych rokov) trávili „U Radiča”. Na svätú omšu sme chodili do „Trojičky” (chrám svätého Jána z Mathy), doma na Kolibe bol slávnostný nedeľný obed a potom sa išlo na prechádzku na Kamzík.

Nedeľné olovranty a čaj o piatej ARCHÍV STANISLAVA JANOTU Čas určený na čaj sa stal módnou spoločenskou udalosťou.

tesne pod televíznym vysielačom bola výletná reštaurácia. Podľa prevádzkara sa jej hovorilo „U Radiča”. Jeho syn chodil spočiatku do triedy so mnou. Bolo nás v triede asi 40. Potom nás rozdelili do dvoch menších tried, Radič bol v B, mňa dali do A. 

V zime sme v nedeľu olovrantovali vnútri reštaurácie. Čaj a párky. Často k tomu slané tyčinky korenené rascou, boli chrumkavé, veľmi krehké, točené a veľmi hrubé. Predávali sa balené po troch kusoch. Od jari do jesene, ak nelial dážď, sme sedeli v záhrade. Hrala tu hudba, dychovka. Mamička a otecko tancovali na betónovom (či kamennom?) kruhovom parkete.

V prvých rokoch som pri tom strážil Marianka v kočíku. Majka sa ťažko ustrážila. Pre chorobu mala byť tiež vo vozíku, ale ak sa dalo, tak z neho vybehla. V horúcom lete sme miesto čaju, alebo k nemu, pili aj sýtenú sladenú vodu. Bola v dvoj- či trojdecových fľašiach, červená alebo žltá. V prvých rokoch nemala korunkový uzáver, ale porcelánový s tesniacou gumou s drôteným mechanizmom zabezpečujúcim správne doľahnutie uzáveru. Neskôr bola často žltá voda s korunkovým uzáverom. Tú sme nemali radi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite