Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Michal Patarák: Vyhlásenie výboru Slovenskej psychiatrickej spoločnosti

.slovenská psychiatrická spoločnosť .michal Patarák .spoločnosť

Hoci je Slovenská psychiatrická spoločnosť apolitickým občianskym združením, jej Výbor sa za posledný rok opakovane vyjadril aj k spoločenskému dianiu. Apolitickosť neznamená izolovanosť a dekontextualizáciu vplyvov na naše psychické zdravie v tom najširšom zmysle slova.

Michal Patarák: Vyhlásenie výboru Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Boris Németh

uvedomujeme si, že vyhlásenie odbornej spoločnosti k nadchádzajúcim parlamentným voľbám 2023 môže byť verejnosťou vnímané ako kontroverzné a aj my, členovia Výboru, cítime, že je to na hrane nášho poslania, pretože sme a aj chceme ostať politicky nezávislí. Na druhej strane cítime, že v blížiacich sa voľbách ide naozaj o veľa. Boli by sme radi, keby sme nemuseli cítiť obavu, ktorú cítime, ale práve tá aktivovala našu spoločenskú zodpovednosť a viedla nás k tomuto vyhláseniu:

Vážení kolegovia, vážení spoluobčania! 

Ako odborná spoločnosť združujúca psychiatrov na Slovensku cítime pálčivú potrebu vyjadriť sa k nadchádzajúcim parlamentným voľbám 2023. Pevne veríme, že naše vyjadrenie bude vnímané tak, ako je zamýšľané, teda ako apel na jedny z najvýznamnejších ľudských hodnôt: pravdu, otvorenosť, spoločenskú solidárnosť, toleranciu a nenásilie, ktoré má v našej krajine vybudovanú krásnu, a dúfame, že aj pretrvávajúcu a pretvárajúcu tradíciu. 

Dianie v spoločnosti – ako sú aktivity a prejavy niektorých politikov, spochybňujúce demokratický režim, a to, ako sú tieto aktivity obyvateľstvom prijímané, napríklad deklarovanie potreby „silnej ruky“, nastolenia akéhosi poriadku, delenie spoločnosti na  „nás“ a  „tých druhých“ , negatívny postoj k menšinám, spochybňovanie legitimity hlavy štátu a štátnych inštitúcií – svedčí o tom, že sa opäť nachádzame na križovatke dejín, keď je ohrozená sloboda, samotné srdce demokracie. 

Apelujeme na všetkých, aby sme neboli informačne naivní, aby sme sa snažili kriticky a racionálne vyhodnocovať lživé a klamlivé vyhlásenia, z ktorých sa stratila pravda a ktorých úlohou je len sugestívne pôsobiť na každého z nás, potenciálnych voličov. Apelujeme na to, aby sme skúmali vyhlásenia politikov v širšom kontexte ich osobnosti a predchádzajúceho pôsobenia, aby sme volili s pokojom a rozvahou. Veľmi nám záleží na budúcom vývoji našej spoločnosti a vyzývame na uvedomelú, zrelú a pritom vo svojej podstate jednoduchú schopnosť odolať podnecovaniu k afektom a k agresii, šíreniu dezinformácií a klamstiev. Pripomíname, že demokracia je združená s tými najlepšími hodnotami pre život, prácu, tvorivosť a oddych práve preto, že znamená slobodu a vytvára najlepšie podmienky pre osobnostný rozvoj, psychické zdravie a šťastie. 

S predstavami otvorenej a zdravej spoločnosti hľadíme na našu budúcnosť a nechceme pritom privierať oči. Upozorňujeme, že demokraciu nemožno krájať do nejakých jej menších podôb, že ju možno zachovávať len celú, a ak teraz kráča len na hlinených nohách, ktoré jej možno nesprávnym výsledkom nadchádzajúcich volieb jednoducho zraziť, nedopusťme, aby sa tak stalo. 

https://www.psychiatry.sk/cms/File/2023/Vyhlasenie...

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite