Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Policajný prezident Štefan Hamran: Najťažší je boj proti zločinu štátnej moci

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Pár týždňov pred voľbami nie je jednou z hlavných postáv kampane politik, ale štátny úradník. Ako to znáša? Čo sa mu za dva roky podarilo zmeniť v polícii? A kedy stratí chuť pokračovať? Odpovedá Štefan Hamran.

Policajný prezident Štefan Hamran: Najťažší je boj proti zločinu štátnej moci Boris Németh

pán policajný prezident, ako nesiete, že ste ústrednou postavou volebnej kampane?

Nemal som také plány a som prekvapený. Kampaň by sa mala zameriavať na úplne iné témy. Pramení to zrejme z toho, že Národná kriminálna agentúra pokračuje, ako sme si predsavzali, teda v zmysle zákona a v súlade s dôkaznou situáciou, a niektorých to bytostne vyrušuje. Zrejme platí, čo som povedal pri svojom nástupe: že na rozviazané ruky polície časť politickej moci nie je pripravená.

keď ste boli menovaný za policajného prezidenta, tu dolu v .klube pod lampou ste sa stretli s rodinami Jána a Martiny a ospravedlnili ste sa im za to, že polícia nechránila ich deti. Bol to váš prvý krok a bol verejne ocenený. Ale dnes, keď sa hlásite k Jánovi a Martine, je to skôr odmietané. Čo sa to tu stalo?

Nerozumiem našej spoločnosti. Rozumiem tým ľuďom, ktorí nenabrali odvahu a podľa mňa to ani neplánovali, aby sa ospravedlnili rodičom dvoch zabitých mladých ľudí. Musel to urobiť niekto, kto s tým nemal nič spoločné. Cítil som vnútornú potrebu, lebo polícia zlyhala, neposkytla pomoc Jánovi a Martine, keď o ňu Ján Kuciak požiadal. Ja som s rodičmi aj neskôr komunikoval prostredníctvom pani Kušnírovej. Šlo o symboliku, že sme za očistu tejto spoločnosti. A, samozrejme, mali sme povolené používať fotografie a komunikovať aj o ich deťoch verejne. Mnohí vyšetrovatelia to dodnes robia z presvedčenia. Odkaz, ktorý tu nechal Ján Kuciak, je dôležitý nielen pre vyšetrovateľov, ale pre celú spoločnosť. Lebo niektorí politici už kreslia jasné kontúry polície, akú by chceli vytvoriť, presne takej, aká tu fungovala 12 rokov v období vládnutia „našich ľudí“.

po voľbách 2020 získala nová garnitúra silný mandát na zmenu. Prešli viac ako tri roky, ako bol ten mandát vo vašej oblasti naplnený?

Riadne som prezidentom polície rok a pol, fakticky necelé dva, lebo som bol aj dočasne poverený. Najprv sa musela polícia personálne vyčistiť, lebo v minulosti sme videli masívne informačné úniky. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite