Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Seržant Hrynivskyi: Cenou vojny je život

.michal Oláh .rozhovory .rozhovor

Prečo už môžu vojaci ukrajinskej armády v aktívnej službe vycestovať za hranice svojej vlasti, ako vyzerá každodenný život bežného ukrajinského vojaka, čo priviedlo 52-ročného právnika a úspešného podnikateľa k rozhodnutiu dobrovoľne vstúpiť do armády, sa dočítate v rozhovore s ukrajinským mladším seržantom Serhiiom Hrynivskyim.

Seržant Hrynivskyi: Cenou vojny je život FOTO DIEGO HERRERA CARCEDO/ANADOLU/GETTY IMAGES 12. august 2023 Donecká oblasť, Ukrajina: Ukrajinskí vojaci strieľajú na ruské pozície pri Bachmute. Bežný vojak vníma pomoc Západu hlavne v kvalitnej munícii, dobrých topánkach a oblečení.

vďaka čomu je možné, že príslušník ukrajinskej armády v aktívnej vojenskej službe môže legálne opustiť svoju krajinu a pricestovať na Slovensko? Donedávna ste krajinu nemohli opustiť pre hrozbu dezercie.

Do konca novembra 2022 mali ukrajinskí vojaci zakázané vycestovať mimo Ukrajinu, platilo stanné právo, čo sa 1. decembra 2022 zmenilo novelou zákona, ktorá nám umožnila výlučne so súhlasom veliteľa jednotky vycestovať na dovolenku za rodinou mimo svojej vlasti. Najskôr to bolo na desať dní, nedávno to rozšírili na pätnásť dní. Vďaka tomu som mohol konečne prvýkrát vycestovať za svojou manželkou a dcérou na Slovensko. 

Ale nárok na dovolenku sme mali aj predtým, štyridsať dní do roka, len sme museli zostať na Ukrajine, kam za nami mohla prísť rodina, ak nás chcela vidieť, čo bolo pre nich mimoriadne nebezpečné. V rámci Ukrajiny si môžem vybrať dovolenku raz za tri mesiace asi na desať dní.

neobáva sa ukrajinská vláda dezercie vojakov v aktívnej službe? Nemali ste vy sami nikdy myšlienky zostať s rodinou v bezpečí na Slovensku? 

(dlhé ticho) Každý človek si v situácii, aká je teraz na Ukrajine, musí vybrať svoj osud. Skutočná vojna má ďaleko od toho, ako som si ju predtým predstavoval. Cenou vojny je život. Kto chce bojovať a brániť svoju zem, tak to robí napriek tejto cene. Oveľa ťažšie je pre mňa nebojovať v prvej línii frontu, ale logisticky podporovať vojakov v blízkosti nulovej línie. Je to náročná práca. Z bezpečnostných dôvodov, aby sme sa vyhli veľkým stratám po zásahu ruskou raketou, musíme mať mnoho malých skladov munície a zbraní, ktoré neustále nosíme na frontovú líniu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite