Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ganna Syrotina: Myslím si, že Ukrajinci by mali žiť na Ukrajine

.michal Oláh .rozhovory

Ganna Syrotina je jednou z mnohých ukrajinských vojnových utečenkýň, ktoré sa rozhodli vrátiť domov na Ukrajinu napriek neustálemu ohrozeniu života. Po jej návrate sme sa telefonicky spojili tesne pred rozozvučaním sirén ohlasovacích raketový útok. O tom, prečo sa rozhodla vrátiť domov a ako prežíva každodenný život v Charkove hovorí v krátkom rozhovore.

Ganna Syrotina: Myslím si, že Ukrajinci by mali žiť na Ukrajine

„teraz mi prišlo upozornenie o činnosti odpaľovacích zariadení v Rusku. Nad Charkovom budú onedlho lietať rakety. Idem rýchlo dokončiť rozrobenú prácu a ukryť sa do kúpeľne,“ reaguje v telefonáte tridsaťšesť ročná Ganna. 

Ganna je učiteľkou flauty a profesionálnou hudobníčkou hrajúcou prevažne klasickú hudbu v orchestri. Na rozdiel od mnohých iných vojnových utečenkýň ju nepritiahol domov manžel ani dobre platená práca, ale pocit izolácie od vlasti a samota, ktorú na Slovensku zažívala. Slovensko si pritom podľa vlastných slov obľúbila, prežila tu vyše roka a stretla sa s úžasnou solidaritou mnohých Slovákov. 

„Už bolo počuť sirénu, to znamená prvú raketu, ďalšia príde asi po dvoch minútach. Susedov som počula bežať do pivnice, ja už sedím v kúpeľni,“ hovorí pokojným hlasom a takmer nerušene pokračuje v konverzácii: „Včera som bola na koncerte. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite