Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jaroslav Spišiak: Nie som rečník, ale ľudia mi rozumejú

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Je polovica leta, parlamentné voľby sa blížia a stupňuje sa negatívna nálada v spoločnosti. Nepochybne k tomu prispelo aj dianie okolo ministra vnútra Šimka, ktorý sa ocitol v spore s vedením polície. K tejto téme a téme hrozby opakovania „únosu štátu“ sme si ako hosťa .pod lampou zavolali bývalého policajného prezidenta a poradcu ministra vnútra Jaroslava Spišiaka. Začneme aktualizačným momentom, ktorým je spor ministra vnútra a vedenia polície. Čo sa vlastne stalo?

Jaroslav Spišiak: Nie som rečník, ale ľudia mi rozumejú Boris Németh

stalo sa to, že minister vnútra napísal dva statusy, prvým bolo pomerne neškodné konštatovanie o tom, ako by sa polícia mala správať a akých policajtov si predstavuje on ako minister. Druhý už bol viac politický. Vyslovil v ňom názor, že Policajný zbor by mal podliehať nejakej kontrole, politickej moci alebo teda politickej kontrole. Keď som si tento status prečítal, veľmi ma to vyrušilo až znervóznilo. Pána Šimka som poznal v čase, keď som bol viceprezident Policajného zboru, ako ministra, ktorý koná v rámci zákona, interných aktov, riadenia, a nikdy nechcel odo mňa ani od iných niečo viac. Nikdy nehovoril o tom, že by politika mala akýmsi spôsobom koordinovať alebo kontrolovať políciu. Tento status som musel pokladať za vážnu chybu. Dodatočné vysvetlenia toho, čo tým chcel povedať, sú už bezpredmetné. 

Jeho výrok to dostatočne nešpecifikoval, a práve preto sa mohol vykladať rôzne. Hneď som tušil, že Policajný zbor, teda konkrétne prezident Policajného zboru, sa voči tomuto vyjadreniu ohradí, že to zrejme urobí aj verejne, keďže ten status bol prezentovaný verejne. A že z tohto bude obrovský problém práve teraz v čase predvolebného boja. Že tohto sa chytia a budú to skloňovať v rôznych významoch predstavitelia skoro všetkých politických strán, jedni budú tvrdiť, že minister má pravdu, iní, že nie. Myslel som si, že riešenie tohto problému bude veľmi rýchle, že premiér a pani prezidentka na základe toho, že minister prekročil svoju rolu v úradníckej vláde, ho z tej funkcie v zmysle platnej legislatívy odvolajú. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite