Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľubomír Tomáška: Slovensko nebude čierna diera

.martin Mojžiš .rozhovory .téma

Pomerne veľkú skupinu signatárov výzvy Ak neprídeš voliť tvoria vedci. Prečo on osobne príde voliť a prečo si myslí, že vo všeobecnosti treba prísť voliť, sme sa spýtali jedného z nich – Ľubomíra Tomášku.

Ľubomír Tomáška: Slovensko nebude čierna diera Boris Németh

si jedným z ľudí, ktorí podpísali výzvu Ak neprídeš voliť. Prečo?

Vidím na to tri dôvody. Prvý je sentimentálny. Patrím ku generácii, ktorá považuje možnosť slobodne voliť za podstatný výdobytok Novembra a nerád by som sa ho vzdal. Druhý dôvod je moralistický. Keď má človek právo vyjadriť svoj názor a tohto práva sa vzdá, tak sa stáva pasívnym prijímateľom rozhodnutia niekoho iného. A tretí dôvod je utilitárny. Bol by som rád, keby voľby dopadli dobre.

keď sa zmobilizuje veľa voličov, tak dopadnú dobre? 

To síce vôbec nie je jasné, ale aj tak má kampaň zmysel. Predstavme si, že by voľby po prilákaní nevoličov dopadli rovnako, alebo dokonca horšie ako v prípade, že by zostali doma. Čím viac ľudí však príde voliť, tým objektívnejšiu reflexiu stavu Slovenska získame. A aj ak je stav krajiny taký zlý, že si musíme prejsť akýmsi očistcom, je lepšie vedieť to s vyššou spoľahlivosťou.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite