Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Ako kvantová mechanika vysvetlila chémiu

.štefan Hríb .martin Mojžiš .rozhovory .rozhovor

Kvantová fyzika je fyzika, to je pomerne triviálne tvrdenie. Ale kvantová fyzika je aj chémia. To už je tvrdenie menej triviálne, pre mnohých dokonca zrejme dosť ťažko uveriteľné. Napriek tomu je to tvrdenie pravdivé a pre pochopenie sveta nesmierne dôležité.

Hríb, Mojžiš: Ako kvantová mechanika vysvetlila chémiu RDB/ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Linus Pauling, americký chemik, jeden z priekopníkov prepojenia chémie a kvantovej mechaniky.

keď som sa ťa pýtal, o čom by mal byť tento diel nášho seriálu o kvantovej fyzike, tak si mi povedal, že o chémii. Prečo? Čo má chémia spoločné s kvantovou fyzikou?

Všetko. Chémia je, aspoň podľa mňa, najvýznamnejším dôsledkom kvantovej fyziky. Kvantová mechanika vznikla pri snahe pochopiť a vysvetliť nejaké špecifické fyzikálne javy, týkajúce sa tepelného vyžarovania telies a spektier atómov. Keď ľudia po dlhom úsilí kvantovú mechaniku nakoniec objavili, zistili, že pomocou nej dokážu vysvetliť oveľa viac vecí, než ktoré ňou vysvetliť chceli. A chémia je asi najdôležitejšia z tých vecí, ktoré kvantová mechanika vysvetľuje.

v akom zmysle vysvetľuje kvantová mechanika chémiu? Čo to vlastne znamená, že ju vysvetľuje?

Pochopiť niečo a vedieť to vysvetliť v podstate znamená, že vieš odpovedať na otázku „Prečo?“. Otázku „Prečo?“ pritom nemožno klásť donekonečna, v každej oblasti sa tá otázka dá klásť len dovtedy, kým nenarazíš na základy tej oblasti, či už vedeckej, alebo inej. Základom chémie sú vlastnosti jednotlivých prvkov a niečo, čomu sa hovorí chemická väzba. 

Chémia z týchto základov vychádza, ale nevysvetľuje ich. Nevysvetľuje, prečo majú jednotlivé prvky práve také vlastnosti, aké majú, ani ako a prečo vzniká chemická väzba. A zrazu prišla kvantová mechanika a všetko to vysvetlila.

ešte kým sa dostaneme k tomu vysvetleniu, mohli by sme si pre potreby tejto diskusie povedať, čo je vlastne chémia?

Ľudia majú opakovanú skúsenosť, že keď sa nejaké látky dostanú do kontaktu, tak z nich často vzniknú úplne iné látky s úplne inými vlastnosťami. Ak napríklad nechám železo na vzduchu, vznikne hrdza, čo je látka veľmi odlišná od železa aj od vzduchu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite