Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Anne Applebaum: Vyprovokovali sme Putina? Iba ak našou slabosťou

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Pomaly bude rok od invázie Ruska na Ukrajinu. Anne Applebaumovú sme preto oslovili s prosbou o rozhovor a ona nám poslala vlastný text vo forme otázok a odpovedí, ktorý pripravila na základe najčastejšie rozoberaných problémov. Na Slovensku nebol dosiaľ publikovaný, vychádza exkluzívne u nás v .týždni.

Anne Applebaum: Vyprovokovali sme Putina? Iba ak našou slabosťou METIN AKTAS/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 4. apríl 2022 Buča, Ukrajina: Volodymyr Zelenskyj po oslobodení mesta. Po objavení masového hrobu s civilistami obvinil ukrajinský prezident ruskú armádu z páchania genocídy a zo snahy eliminovať celý národ.

vojna proti Ukrajine vstupuje do svojho druhého roka. Stovky dedín a miest boli zrovnané so zemou, desaťtisíce vojakov a civilistov je mŕtvych alebo zranených. Ako by sa dal tento konflikt ukončiť?

Táto vojna sa môže skončiť iba jediným spôsobom – a tým myslím skončiť navždy, nie iba na niekoľko mesiacov: Ruský režim musí pochopiť, že invázia bola chyba. Tak ako to pochopili Briti v Írsku začiatkom 20. storočia, tak ako to pochopili Francúzi v Alžírsku, tak aj Rusi musia dospieť k záveru, že imperiálna expanzia je katastrofa nielen pre Ukrajincov a ďalších susedov Ruska, ale aj pre Rusov ako takých.

Akékoľvek iné riešenie – dočasné prímerie alebo dohoda o odovzdaní územia – so sebou nesie riziko, že vojna bude pokračovať niekedy neskôr, že Rusi niekoľko mesiacov alebo rokov vyčkajú a potom znovu rozpútajú inváziu. A samozrejme ruský štát bude ďalej zatýkať a vraždiť Ukrajincov na okupovaných územiach a na týchto územiach bude pokračovať odboj, takže ľudia budú ďalej zomierať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite