Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iulia Joja, odborníčka na bezpečnosť: Čiara medzi dobrom a zlom je úplne jasná

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Iulia Joja prednáša na Georgetown University, hovorí o tom, čo sa dá tento rok čakať od vývoja vo svete. Je realistické oslobodenie Krymu? Alebo sa treba báť eskalácie vojny s Ruskom? Akú šancu majú protesty proti diktatúram?

Iulia Joja, odborníčka na bezpečnosť: Čiara medzi dobrom a zlom je úplne jasná DIEGO HERRERA CARCEDO/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 28. december 2022 Donbas, Ukrajina: Deti s ukrajinskými vlajkami na vojnou ťažko skúšanom území Ukrajiny.

máme za sebou ťažký až brutálny rok, ale zároveň sa dosť ľudí premýšľajúcich o svete zhoduje, že v dianí sa prejavili aj optimistické trendy. Ako rok 2022 hodnotíte vy?

Rok 2022 bol určite veľmi ťažký, predovšetkým pre Ukrajinu, ale sekundárne aj pre Západ a pre susedov Ukrajiny. V jeho začiatkoch, keď sa už na hraniciach Ruska s Ukrajinou hromadili vojská, málokto v médiách predvídal až takúto vojnu. Niektorí vojnu predpovedali, niektorí neverili, že k nej dôjde, ale asi málokto anticipoval inváziu v takomto rozsahu a so všetkými jej fázami. Zároveň sa nedá pochybovať, že sme na tom omnoho lepšie ako pred pár mesiacmi. Videli sme, že Ukrajina vyhrala niekoľko dôležitých bitiek, najskôr o Kyjev, potom o Charkov, potom o Cherson, ale teraz sme v momente, keď – aspoň zatiaľ – ani jedna bojujúca strana nepostupuje jasne vpred. A Rusko stále útočí s plnou silou, aj keď tá sila je, samozrejme, menšia ako pred deviatimi mesiacmi.

dá sa odhadnúť vývoj tejto vojny v roku, ktorý sa práve začal?

Určite neviem s istotou povedať, aká bude situácia o rok. V súčasnosti vieme, že Ukrajina má vysoké straty, hoci ich presný rozsah nepoznáme. Ale zároveň vieme, že bojová morálka Ukrajincov je minimálne taká vysoká ako na začiatku, dokonca aj omnoho vyššia, a to je, samozrejme, kľúčový faktor. Konflikt ako celok pokračuje, dosť regiónov je stále okupovaných Ruskom, ruské rakety každý týždeň dopadajú na Ukrajinu, a hoci je situácia lepšia ako na začiatku vojny, určite nie je taká dobrá, ako by som si priala či vedela predstaviť. Bolo v našej moci Ukrajine umožniť, aby postúpila omnoho ďalej, možno aj vojnu vyhrala, ale, žiaľ, neurobili sme to.

šéf NATO Jens Stoltenberg v decembri v Oslo otvorene vyzval, aby spojenci poskytovali Ukrajine viac zbraní. Zdá sa mi, že ak to on hovorí takto verejne, je jasné, že napriek všetkému dodávky zbraní neboli – nie sú – dostatočné. Je to tak?

Je. Na jednej strane je isté, že vojna sa mohla vyvíjať omnoho horšie, keby Západ nebol tak rezolútne podporil Ukrajinu. Ale mohla sa vyvíjať aj omnoho lepšie, keby sa v najvýznamnejších metropolách Západu nebola tak významne prejavila váhavosť a strach z toho, či nevyprovokujeme Rusko, strach z eskalácie. Hoci strach z eskalácie v skutočnosti nepodporujú žiadne fakty, dali sme sa ním viesť a dopustili sme, aby obmedzil našu pomoc, napríklad vytvoril tabu okolo niektorých typov zbraní, ktoré sú pre Ukrajinu podstatné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite