Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaká nás ďalšia pandémia? Odpovedá epidemiologička Bražinová

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Mesiace sme si vychutnávali klesajúci počet infikovaných na covid-19, dnes sa situácia mení a počet pozitívnych narastá. Čaká nás ďalšia vlna pandémie, alebo ju žijeme už dnes? Odpovedá epidemiologička Alexandra Bražinová.

Čaká nás ďalšia pandémia? Odpovedá epidemiologička Bražinová Boris Németh Epidemiologička prof. MUDr. Alexandra Bražinová, PhD., MPH. z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

covid sa opätovne pripomína, pozitivita stúpa. V porovnaní s predošlými vlnami však počet infikovaných stúpa už v lete. Neboli predtým predpoklady, že v lete žiadna vlna nebude? Čo vysvetľuje to, že prišla práve teraz?

Dôvodom je, že táto vlna je spôsobená vysokoinfekčným variantom omikron. Jeho momentálne u nás dominujúce subvarianty BA.4 a BA.5 sú ešte nákazlivejšie ako subvarianty, ktoré sme tu mali rozšírené v prvej polovici tohto roku. Subvariant BA.5 je najinfekčnejší zo všetkých doposiaľ cirkulujúcich variantov vírusu SARS-CoV-2. Je veľmi ľahké sa infikovať, ani imunitná ochrana získaná po očkovaní či po nedávnej infekcii nechráni spoľahlivo pred nákazou. Pripomínam však, že táto imunitná ochrana nás chráni pred ťažkým priebehom.

majú už niektoré krajiny vrchol vlny za sebou? Kedy to čaká Slovensko?

Z európskych krajín zrejme Portugalsko je už na zostupe tejto vlny spôsobenej variantom omikron. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) konštatuje, že v súčasnosti 18 z 27 krajín EÚ hlási nárast prípadov covid-19 u ľudí nad 65 rokov. Tento indikátor sa sleduje z dôvodu, že v najstarších vekových skupinách je najviac prípadov so závažným priebehom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite