Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dátový analytik Bošňák o covide: Už dovidíme na špičku

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Dátový analytik Ivan Bošňák hovorí pre .týždeň o vývoji pandemických čísiel a o tom, čo sa z toho dá usúdiť pre najbližšie dni a týždne. Ako vyzerá situácia v nemocniciach? A učíme sa konečne s vírusom ako spoločnosť žiť?

Dátový analytik Bošňák o covide: Už dovidíme na špičku Boris Németh Ivan Bošňák, dátový analytik, spolutvorca projektu Dáta bez pátosu.

aká je aktuálna situácia s covidom, čo sa týka počtov pozitívnych na Slovensku?

Denne máme koncom júla spolu z PCR a AG testov takmer tisíc päťsto prípadov, za týždeň už 10-tisíc. To je cca 10-násobok počtov, reportovaných na začiatku júna. Odvtedy sme 8 týždňov v novej vlne, volajme ju Omikron 4 a 5 – tie postupne získavajú podľa správ zo sekvenovaných vzoriek dominanciu. Väčšina testov je PCR, ktoré sa robia dnes v menšej miere, pričom na testy idú len pacienti, ktorých už diagnostikoval lekár, prípadne ide o ich blízke okolie. 

Tiež sú testovaní ľudia prijímaní do nemocníc. Z toho vychádza vysoké percento pozitívnych testov, až ku 50 percentám, čo je skreslené, pretože na testy idú prevažne ľudia s diagnostickými indikáciami, už sa nerobia plošné indikácie (teda netestujeme celú triedu, celú svadbu). Vysoká pozitivita je znakom tejto omikron vlny.

prečo je to dobre?

Lebo vidieť, že lekári vedia odlíšiť bežnú virózu od covidu a ten, koho pošlú na PCR test, je s vysokou pravdepodobnosťou ozaj covidový pacient.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite