Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Môže Slnko za globálne oteplovanie? Odpovedá astronóm Ján Rybák

.martin Mojžiš .rozhovory .veda

Máme Slnko už dokonale prebádané, alebo je na ňom ešte stále čo skúmať? Je výskum Slnka zaujímavý len čisto z akademických dôvodov, alebo má aj nejaké praktické dôsledky? Súvisia zmeny klímy na Zemi s procesmi prebiehajúcimi na Slnku? Spýtali sme sa astronóma Jána Rybáka.

Môže Slnko za globálne oteplovanie? Odpovedá astronóm Ján Rybák FOTO UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE/GETTY IMAGES Slnečné škvrny pozorované v Kráľovskom observatóriu v anglickom Greenwichi v 19. storočí. Sú to tmavšie oblasti na povrchu Slnka s teplotou nižšou ako okolitý povrch, najmenšie majú životnosť niekoľko hodín, väčšie až niekoľko mesiacov.

slnko je naša najbližšia hviezda, neporovnateľne bližšia než všetky ostatné. Na jeho pozorovanie máme cez deň k dispozícii v podstate toľko isto času, koľko máme v noci na pozorovanie všetkých ostatných nebeských objektov. Z toho by sa mohlo zdať, že Slnko už musíme mať dokonale preskúmané a už sa o ňom nemáme čo nové dozvedieť. Je to tak?

Nie je to tak. Už len preto, lebo hvezdární a družíc pozorujúcich objekty nočnej oblohy je podstatne viac ako tých, ktoré pozorujú cez deň Slnko. Aj hvezdárov venujúcich sa nočným objektom je oveľa viac. Lenže Slnko je stále veľmi zaujímavé a pri pozorovaní kvalitnými prístrojmi vôbec nevyzerá ako nudný stále rovnaký žltý kotúč plávajúci dennou oblohou. Naopak, na povrchu Slnka a nad ním dokážeme sledovať mnoho rôznych priestorovo rozlíšených, neustále sa meniacich javov. No a niekedy sa, ako na potvoru, diabol skrýva práve v detailoch. V tomto prípade je tým diablom komplexnosť javov prebiehajúcich na Slnku. Tieto javy majú navyše pravidelný, ale nie celkom pravidelný cyklus opakovania.

o akých javoch to hovoríme, v čom sú pravidelné a v čom nie celkom?

Napríklad slnečné škvrny, ktoré sú pravdepodobne známe aj laickej verejnosti. Ide o tmavšie oblasti na povrchu Slnka s teplotou nižšou ako okolitý povrch. Iným pomerne výrazným javom sú slnečné erupcie – náhle uvoľnenia veľkého množstva energie nad povrchom Slnka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite