Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mikloško a Kyselica: Pápež nám prichádza povedať, že chce kráčať s nami

.michal Oláh .rozhovory

Skutočný dôvod pápežovej návštevy Slovenska nepoznáme a zostáva pre nás tajomstvom. Slovensko je po Iraku prekvapivo len druhou krajinou, ktorú počas pandémie navštívi pápež František. Zvláštnosťou je, že v Maďarsku strávi len sedem hodín a úplne sa vyhne Poľsku, kde bude v rovnakom čase blahorečený kardinál Stefan Wyszyński, ktorý je považovaný za jedného z najvýznamnejších Poliakov 20. storočia.

Mikloško a Kyselica: Pápež nám prichádza povedať, že chce kráčať s nami

napriek tomu, že sa pápež stal milosrdnou tvárou 1,3 miliardovej katolíckej cirkvi, je zároveň tvrdým reformátorom s nekompromisným postojom ku korupcii a krytiu sexuálnych zločinov. Čo si myslí jezuita Jozef Kyselica a politik František Mikloško o osobnosti a spiritualite pápeža Františka, prečo je východoeurópskou cirkvou František často nepochopený a aký je ich názor na rehabilitáciu odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka?

na návšteve pápeža je zarážajúce, že je to iba druhá niekoľkodňová pastoračná návšteva po Iraku. Irak navštívil na tri dni a rovnako pobudne aj na Slovensku. Porovnávať Irak so Slovenskom by však bolo neadekvátne. Misia v Iraku bola zrejmá a jasná. Slovensko je malá krajina, ktorá nemá závažné problémy ako vojenské konflikty, prenasledovanie. Prečo má pápež taký neobvyklý záujem o našu krajinu?

Kyselica: Keď Sv. Otec František nastupoval do lietadla po svojej návšteve v Iraku, povedal, že ide zakončiť eucharistický kongres do Budapešti a Bratislava je iba dve hodiny cesty odtiaľ. Už tým všetkým otvoril celú tému návštevy Slovenska, hoci sme ešte vôbec nevedeli, o aký druh návštevy pôjde alebo ako dlho návšteva bude trvať. Už predtým nejaké rokovania prebehli a stanovili to, že Sv. Otec príde k nám a mám taký dojem, že ak vezmem podobenstvo z evanjelia o klase, že Slovensko, ktoré je v strede týchto európskych krajín, je ako miesto, kde je potrebné položiť taký klások, ktorý nakvasí potom celé prostredie. Že to vlastne nebude mať význam iba pre Slovensko, ale aj pre všetky okolité krajiny.

Mikloško: Vo chvíli, keď to pápež oznámil v lietadle, tak, samozrejme, som sa na každom kroku stretával s otázkami, čo ho vlastne k tomu viedlo? Aký je zmysel jeho návštevy? A myslím si, že ani do dnešného dňa nevieme celkom uchopiť jej zmysel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite