Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Športový lekár Malovič: Keby dnes testovali Maradonu, dopingovou kontrolou by prešiel

.peter Bálik .rozhovory

S lekárom Pavlom Malovičom sa pôvodne chcel robiť rozhovor o jeho pripravovanej knihe publicistických textov, na ktorú jeho vydavateľ spustil crowfundingovú kampaň, no práve som ho zastihol deň pred odchodom na zápas Ligy majstrov medzi Ferencvárosom a Barcelonou, ktorý mal na starosti ako dopingový komisár UEFA. Náš rozhovor sa musel začať o futbale a dopingu, no neskôr sme sa dostali aj k jeho obľúbenej hudbe a knihám.

Športový lekár Malovič: Keby dnes testovali Maradonu, dopingovou kontrolou by prešiel BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • či sa stretáva v súčasnosti s dopingom u hráčov,
  • čo hovorí na postup Slovenska na Euro 2021,
  • prečo sa vek futbalistov predlžuje,
  • ako vníma hudbu, aký má k nej vzťah a čo počúva.

zastihol som vás pred odchodom na zápas Ligy majstrov medzi Ferencvárosom a Barcelonou. Vy ste dopingový komisár UEFA. Zhodou okolností minulý týždeň zomrel jeden z najväčších dopingových hriešnikov všetkých čias – Maradona. Ako sa na neho pozeráte?

Paradoxne, keby ho dnes testovali, dopingovou kontrolou by prešiel. Na Majstrovstvách sveta v USA ho zradili kvapky proti nádche, ktoré mu predpísal jeho lekár. Dnes má vizitku dopingového hriešnika, ale podľa mňa to bol dobrý chlapec, ktorý robil pre futbal všetko. Pokiaľ ho nezničili drogy. Málokto vie, že si na zápas obúval o číslo menšie kopačky, aby mal lepší cit v nohe. Tri hodiny pred zápasom si ich namočil do vody, potom si ich mokré natiahol a po zápase mu ich museli odstrihnúť dole.

stane sa aj dnes, že niekoho prichytíte pri dopingu?

Je to skôr otázka náhody alebo skôr chyby, napríklad, keď niekto nestihne podať žiadosť o terapeutickú výnimku. Vážni hráči si doping nemôžu dovoliť. Stratíte reputáciu a sponzora, ktorý vás oblieka a platí. Byť dva roky bez futbalu a v kauzách s anabolickými stereoidmi až štyri roky, je veľký problém. Neplatí to len pre hráčov. Ale aj pre doktorov, fyzioterapeutov, kustodov. Tí všetci môžu dostať trest, len sa im to musí dokázať. Ale primárne je zodpovedný hráč. Máme testy, ktoré sú veľmi podrobné. Okrem toho v sklade laboratória zostáva B-vzorka desať rokov, pri ktorej sa spätne môže robiť analýza.

v posledných rokoch sa futbal veľmi zrýchlil. Zlé jazyky tvrdia, že aj vďaka zakázaným látkam.

Nie, inak sa trénuje. V minulosti sa trénovalo aj dve hodiny a viac, dnes hráči ako Messi trénujú dvadsať-tridsať minút. Potom regenerujú a robia si vlastné cvičenia. Barcelona za Guardiolu trénovala 50 minút, ale výdaj energie bol taký, ako keby sa trénovalo intenzívne dve a pol hodiny. Som zvedavý, čo s Barcelonou bude, keď odíde Messi. Mladí chlapci sú fajn, Fati a Pedri sú veľmi skromní a šikovní. Uvidíme.

.týždeň

ako na vás pôsobia, keď prídu na dopingovú kontrolu?

Sú to milí chlapci, len musíte nájsť na nich psychologický kľúč. Keď idem na kontrolu, naštudujem si káder. Mnohé tímy sa teraz zmenili ako napríklad Atletico Madrid, ktoré, okrem Jana Oblaka a zopár hráčov, má nový mančaft. Pred zápasom si pozriem, odkiaľ aký hráč je, kde hrával, či nepoznám náhodou jeho lekára, čo sa mi často stáva. Láme to bariéry, atmosféra je zrazu lepšia. Je to viac empatický prístup, ako keď ste k nim direktívni a striktní. Všetky pravidlá treba dodržať, no popritom nesmiete byť príliš ostrí. Sú hráči, ktorí sú hviezdy a tí sú väčšinou oukej. Ale tí, ktorí nie sú hviezdy, ale myslia si to, sú najhorší. Aj k nim si ale musíte nájsť cestu.

„Spomínam si družstvá, ktoré mali kazetu s pesničkami, ktoré si pravidelne púšťali cestou z hotela na štadión. Skladby sa tempom a zvukom postupne stupňovali. Keď prichádzali na štadión, už to riadne hučalo a v kabíne to bola už úplne vypeckovaná.“

čo sa týka dopingu, cyklistika je vyslovene podozrivá, ale futbal sa zdá byť čistejší...

Boli časy, keď aj futbal bol namočený, ale tam sa na podporu používali iné prostriedky. Okrem toho futbal je kolektívna hra. Nastaviť každého hráča individuálne na výživové doplnky je sofistikovaná záležitosť. V princípe im nemusíte dávať podporné prostriedky. U ťažko pracujúceho futbalistu stačí vyrovnať hladiny dôležitých prvkov, aby mu nechýbali. Okrem toho dnešní mladí hráči sú viac-menej geneticky vytipovaní. V genetike viete predpokladať, že tento hráč bude náchylný na svalové či šľachové zranenia, bude vytrvalec alebo šprintér. Je to tichý výskum, ktorý potvrdzuje svoj význam. Vieme predpovedať, či sa nejaké dieťa hodí na taký, alebo onaký druh športu.

paradoxne, Maradona by do tejto schémy vôbec nezapadal. Malý, tučný, zavalitý...

Pretože bol úkaz. Podobne ako Messi. Ten mal pôvodne narásť 135 centimetrov. Trpel diagnózou trpasličieho nanizmu. Tým pádom, že agent FC Barcelona Rexach podpísal s jeho otcom na servítku v kaviarni zmluvu, že sa o neho budú starať, mal klasickú terapiu, ktorú by nemohol dostať v Argentíne. Barcelone je dodnes verný, pretože „zapríčinila“, že má 166 centimetrov.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite