Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vyvolený Diego Maradona

.peter Bálik .šport .spoločnosť

Pred Leom Messim tu boli len dvaja futbalisti, ktorí súperili o titul najlepšieho hráča všetkých čias. Pelé a Maradona. Kým v minulosti sa prikláňali na stranu brazílskeho elegána, v posledných rokoch favorizujú skôr Diega Maradonu. Jeho smrť nám opäť pripomenula génia argentínskeho futbalu, ktorého si zamieňali s bohom.

Vyvolený Diego Maradona IVAN ROMANO/GETTY IMAGES 25. november 2020 Neapol, Taliansko: Nástenná maľba v štvrti Teduccio venovaná

diego Maradona nebol žiadny atlét. Bol malý, skôr zavalitej postavy, nemal potrebnú muskulatúru, ani vlastne nevedel poriadne skákať, no napriek tomu robil na ihrisku všetko lepšie než ostatní. Môžeme ho kritizovať za jeho božskú ruku proti Anglicku, za jeho nezodpovedné správanie na sklonku kariéry či jeho rozvrátený život, ktorý nakoniec viedol k jeho predčasnej smrti, no všetci fanúšikovia, ktorí ho videli hrať v časoch jeho najväčšej slávy, sa zhodnú na tom, že bol umelcom s loptou. Pri niektorých jeho kúzlach sa aj dnes zastavuje dych. 

zlatý chlapec

Keď minulý týždeň vyšla správa, že Diego zomrel vo veku 60 rokov na infarkt vo svojom dome na predmestí Buenos Aires, bol to šok, ale nie prekvapenie. Argentínsky fenomén sa tak zaradil medzi iných géniov zelených trávnikov ako Pete Best a Garincha, ktorí to vedeli s loptou, no v reálnom živote zlyhali na celej čiare. Ale ruku na srdce, takú porciu slávy, akú dostal počas svojho života, by nezvládol takmer nikto. Jeho osobný lekár v neapolských časoch hovoril, že existujú dvaja ľudia. Ten prvý sa volá Diego, skromný chlapec z chatrče s veľkými pochybnosťami. 

Ten druhý Maradona, postava neomylného génia, ktorý poznal celý svet. Jeho život je ako z rozprávkovej knižky, no so smutným koncom.  Diego Armando Maradona sa narodil 30. októbra 1960 do veľmi chudobnej rodiny. Jeho otec mal indiánske korene, mama prišla do Argentíny z južného Talianska. Už ako malý chlapec musel pomáhať živiť rodinu, no odmalička mal schopnosti, ktoré mu predurčili jeho budúcnosť. Susedia ho vídali, ako si cestou domov zo školy kope pomaranč z jednej nohy na druhú bez toho, aby mu spadol na zem. Samo Slovák, ktorý  pôsobil v španielskom Tenerife, mal spoluhráčov, ktorí hrali s Maradonom. Tí mu potvrdili to isté. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite