Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žije a podniká v Amerike. Trump sťažil podmienky pre cudzincov, Kalifornia je úplne niekde inde ako iné štáty

.tomáš Zemko .rozhovory

Nie je výnimočné, ak ide polovica príjmu iba na nájom, no na druhej strane sa tu žije veľmi dobre, je tu veľa slobody, nikto nerieši, čo ste zač, hovorí Slovák Peter Garay o Kalifornii. V Amerike žije už 12 rokov. V rozhovore pre .týždeň opisuje, aká je tam povolebná nálada, ako vníma prezidenta Trumpa a ako sa tam podniká.

Žije a podniká v Amerike. Trump sťažil podmienky pre cudzincov, Kalifornia je úplne niekde inde ako iné štáty Archív Petra Garaya

v rozhovore sa dočítate:

  • aká je povolebná nálada v Amerike,
  • aké je to založiť firmu, komunikovať so štátom a vybavovať papierovačky,
  • aká je úroveň stredných a vysokých škôl v porovnaní so Slovenskom,
  • aké ťažké je zohnať si povolenie pre život a ako to Trump sťažil,
  • za čo platí najviac v Kalifornii,
  • ako prežíva koronakrízu v najpostihnutejšej krajine na svete.

koho by si volil, keby môžeš?

Zatiaľ voliť nemôžem, ale volil by som určite Bidena. Trumpa by som nevolil už len preto, ako vystupuje a aký je hulvát a to sa ešte miernim. Sám som tu imigrant a už len kvôli tomu, že je proti imigrantom, by som Trumpa nevolil.

ako tvoje okolie prežíva voľby?

Nepoznám nikoho v mojom okolí Bay Area San Leandro, kto by volil Trumpa. Tu sú všetci proti nemu. Boli sme zhrození, keď sme videli prvé výsledky. Nechápem, ako mohli latino Američania voliť Trumpa. Na druhý deň už boli výsledky lepšie a boli sme pokojnejší. 

v Spojených štátoch sa hovorí o veľkej polarizácii spoločnosti. Inými slovami, ako keby existovali dva nezmieriteľné tábory podporujúce repulikánov a demokratov a medzi nimi priepasť. Je to cítiť v bežnom živote?

Toto v bežnom živote necítim. Pocítili sme ale, keď napríklad protestovalo hnutie Black Lives Matter. Všetky obchody boli pozatvárané, opevnili si výklady. Nechcem sa však nikoho dotknúť, ale podľa mňa „All lives matter“ a je jedno, či je človek biely, alebo čierny. Každý mierumilovný protest podporím.

čiže napätie medzi dvomi súperiacimi tábormi nevnímaš?

Vnímam hlavne tlak od Trumpa na imigrantov. Chce ich všetkých poslať preč a zdôvodňuje to tak, že domácim kradnú prácu. Chápem, že niektorým môžu zobrať prácu, no Američania nechcú robiť manuálne náročnú prácu, napríklad v Texase na farmách. Ale určite to nie je problém v technologickom sektore.

ako si sa dostal do Ameriky?

Nikdy som tam nechcel ísť. Moja sestra bola na výmennom pobyte na strednej a to ma trochu postrčilo. Nakoniec som šiel na strednú do Minnesoty. A keď som sa vrátil domov, chcel som ísť späť do Ameriky na výšku. Tak som prišiel do Wisconsinu, ktorý susedí s Minnesotou, študovať počítačové vedy. Bol som tam od 2008 do 2013. Potom som šiel ešte študovať do San Francisca, kde som získal titul MFA – Master of Fine Arts v odbore web dizajn a médiá.

„V Kalifornii sú platy vyššie, ale za jednoizbový byt tu platím 1 700 dolárov a spolu s internetom a energiami je to takmer dvetisíc. Čiže 40 percent výdavkov ide čisto iba na bývanie.“

hovorí sa, že v Amerike sú vysoké školy porovnateľné kvalitou so strednými školami v Európe, je to pravda?

Úroveň vzdelávania záleží, ako to človek vníma. Keď som tu bol na strednej, prvý semester som mal celkom husté predmety. Druhý semester mi povedali, že si môžem dať aj predmety o jedle. A podobne je to aj s výškou, nemusíte študovať všetko. Nejaké minimálne nároky tu sú, ale máte oveľa väčší výber v tom, čo môžete študovať. 

hovorí sa tiež, že vysoké sú tam drahé, je to pravda?

Štúdium je drahé, ale pokiaľ sa vám dobre darí, môžete dostať financovanie zo školy, možno až 50 percent celkových nákladov. Američania si väčšinou berú pôžičky od štátu a neskôr to splácajú, no zahraniční študenti si musia všetko platiť sami. Nie je neobvyklé, keď jeden semester stojí aj desaťtisíc až dvadsaťtisíc dolárov. Záleží, na ktorú školu človek chodí. Študoval som na štátnej a potom aj súkromnej škole Academy of Art University, po ktorej som bol rád, že mi ostali peniaze na jedlo (smiech).

ale človek asi musí vedieť dobre po anglicky.

Nemusí. V jednej triede som bol sám spolu so študentmi z Číny. Profesor bol aspoň Američan. Po hodine a pol bola pauza a všetci začali rozprávať po čínsky.

títo Číňania nevedeli po anglicky?

Čiastočne vedeli. Ale záleží to od školy, aké minimum jazyka musíte vedieť. Na mojej škole bolo až 30-40 percent cudzincov, ktorí musia absolvovať štyri kurzy v angličtine, aby mohli doštudovať. Čo viem, veľa začiatočníkov nevie až tak dobre po anglicky a zažil som aj to, že som im pomáhal s angličtinou. Všetko to boli ale veľmi múdri a šikovní študenti, ktorí študovali na najlepších školách v Číne, veľakrát lepší ako ja, no všetci sa časom v angličtine, samozrejme, veľmi zlepšili.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite