Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americká spoločnosť má nakročené k čomusi zlému, ak sa nepodarí znížiť teplotu, hovorí analytik Roháč

.šimon Jeseňák .rozhovory

Voľby v USA napokon zrejme vyhrá Joe Biden a jeho hlavnou úlohou bude znížiť napätie v spoločnosti. Obe strany politického spektra sú však odtrhnuté od reality, týka sa to rovnako demokratov ako i republikánov, hovorí slovenský zahraničnopolitický a ekonomický analytik Dalibor Roháč, ktorý pôsobí vo Washingtone.

Americká spoločnosť má nakročené k čomusi zlému, ak sa nepodarí znížiť teplotu, hovorí analytik Roháč BORIS NÉMETH Dalibor Roháč

v rozhovore sa dočítate:

  • aká je povolebná atmosféra v Spojených štátoch amerických,
  • prečo je spoločnosť rozčesnutá na dva nezmieriteľné tábory,
  • aký je Donald Trump politik,
  • prečo sa z americkej politiky stala reality show.

aká je momentálne atmosféra v USA?

Jedným slovom: neistota. Voľby sa skončili a momentálne sa počítajú hlasy. Hovorí sa, že v korešpondenčnej voľbe by mal byť favoritom Biden. Musíme však byť trpezliví. Situácia a atmosféra je komplikovaná, pretože sme v globálnej pandémii a množstvo ľudí volilo poštou. Rozličné štáty majú rozličné pravidlá ako spočítavať hlasy. 

Na niečo také, ako je masové volenie poštou, sme neboli v minulosti zvyknutí. Je mimoriadne nezodpovedné, keď sa Donald Trump vyhlási za víťaza a povie, že treba prestať rátať hlasy. Takéto vyjadrenie je v princípe podobné, ako keby si človek vsadil v športke, a po tom, čo päť čísel z šiestich tipol správne, by si šiel kúpiť dom v Malibu a nové Bentley. Môj odhad je, že Biden je na stredozápade favoritom. Musíme sa však pripraviť, že nás čaká pár dní neistoty a vláčenia sa po súdoch.

o čom svedčí, že sa Donald Trump dlhodobo vyhráža, že v ak voľby nevyhrá, tak ich výsledok nebude rešpektovať? Horší sa politická kultúra v USA pod vplyvom Donalda Trumpa?

Je to odraz rastúcej polarizácie, ktorá vedie obe strany politického sporu k tomu, že vidia tú druhú stranu nielen ako ideologického protivníka či odlišnú koalíciu záujmov, ale navzájom sa vidia ako existenčné hrozby. Platí to pre demokratov aj pre prezidenta Trumpa, ktorý keď kandidoval v primárkach republikánov, tak celý jeho predvolebný program bol len o tom, že chce vyhrať voľby a pokoriť svojich oponentov. 

„Americká politika totiž nie je o plnení sľubov, ale o emóciách a symboloch.“

V podstate mu bolo jedno, aké politiky sa budú reálne implementovať. Tento rok asi prvýkrát v histórii nemala Republikánska strana volebný program. Jediným bodom programu Republikánskej strany bolo, že budú podporovať prezidenta Trumpa. Z Republikánskej strany sa stal kult osobnosti jedného človeka. Medzi demokratmi zasa dlho panuje atmosféra, že Trump je len krôčik od toho, aby sa stal fašistickým diktátorom. Pred týmito voľbami som mal obavu, že ak by Trump napokon vyhral, tak by to viedlo u veľkej časti ľavice v USA k strate akejkoľvek dôvery v demokratický systém.

nazývať Trumpa fašistickým diktátorom je identická demagógia, akou sa bežne prezentuje sám Trump.

Áno, napriek tomu tie prirovnania k Weimaru alebo autoritárskym režimom tu lietali hore-dole bez zábran. Emócie sú silné a americká spoločnosti má nakročené k čomusi zlému, ak sa v nej nepodarí znížiť teplotu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite