Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Epidemiológovia: Vakcíny, ich účinky a vývoj

.michal Oláh .rozhovory .čakanie na vakcínu

Vakcínu proti COVID-19 očakáva s nádejou celý svet. Ako vývoj vakcín prebieha a kedy budú dostupné? Odpovede nám poskytli epidemiológovia profesor Vladimír Oleár a profesorka Zuzana Krištúfková.

Epidemiológovia: Vakcíny, ich účinky a vývoj KEVIN FRAYER/STRINGER/GETTY IMAGES 24. september 2020 Peking, Čína. Technici pracujúci v laboratóriu firmy Sinovac Biotech, kde sa vyrába vakcína Coronavac. Tretia fáza skúšok prebieha v štyroch krajinách.

v rozhovore sa dočítate:

  • v akom štádiu je vývoj svetových vakcín,
  • aké žiadané, ale aj nežiadané účinky môže mať vakcína,
  • ako prebieha jej vývoj,
  • aké riziká súvisia s vakcínami.

v súvislosti s vývojom vakcín počúvame vyhlásenia odborníkov i politikov. Zaznelo medzi nimi aj to, že vakcína proti COVID-19 by mohla byť niekedy na jar. Je to realistický odhad? V akom štádiu je práca na nej?

VO: Na rozdiel od toho, čo prezentujú médiá a najmä niektorí politici, je dostupnosť vakcíny v konkrétnom čase ešte stále neistá. Je totiž rozdiel pýtať sa na pripravenosť kandidátskej vakcíny na registráciu – to znamená, ktorá fáza skúšania prebieha a aké sú priebežné výsledky.

Druhá zásadná otázka je potom pripravenosť reálneho výrobcu začať výrobu a, samozrejme, kapacita výroby. Ak sa aktuálne vyvíja a skúma viac ako 160 kandidátskych vakcín, tak pre výrobu je reálne pripravených možno päť, šesť kandidátov. Ak však záverečné hodnotenie prebiehajúcich štúdií nedovolí registráciu takejto vakcíny, môže sa stať, že do výroby sa dostanú povedzme len dve, tri vakcíny...

ZK: Predbežné výsledky štúdií s kandidátskymi vakcínami sú celkovo dobré, ale až záverečné hodnotenie nezávislými zdravotníckymi autoritami nám dá jasnú odpoveď, či pôjdu tieto vakcíny aj do hromadnej výroby. A samozrejme, neberieme do úvahy vakcíny čínske a ruské, ktoré sa už reálne produkujú, i keď len na národnej úrovni (nemajú regis­tráciu ani európskymi alebo americkými registračnými orgánmi, dokonca ani Svetovou zdravotníckou organizáciou). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite