Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čas beží. V akom štádiu je vývoj vakcín, testov a liekov?

.martin Mojžiš .spoločnosť .koronavírus

Situácia s koronavírusom sa v súlade s očakávaniami zhoršuje. Správy o nových testoch, liekoch a vakcínach preto vzbudzujú zvýšenú pozornosť. Mnohé z týchto správ vyzerajú celkom nádejne. Fajn, a ako je to v skutočnosti?

Čas beží. V akom štádiu je vývoj vakcín, testov a liekov? WU HONG/EPA/PROFIMEDIA 24. september 2020 Peking, Čína: Vývoj vakcíny v laboratóriu Sinovac Biotech.

v auguste tohto roku vyhlásil prezident Ruskej federácie Vladimír Putin, že v jeho krajine oprávnené orgány už schválili vakcínu Sputnik proti ochoreniu COVID-19.

V septembri vyhlásil prezident Spojených štátov amerických Donald Trump, že očkovanie proti COVID-19 sa bude môcť v jeho krajine začať ešte pred prezidentskými voľbami (začiatok novembra). Rovnako v septembri vyhlásil prezident Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pching, že Čína je na čele svetového boja proti COVID-19. Takže tam by mali mať vakcínu ešte skôr. Čo to znamená pre bežného človeka na Slovensku? Absolútne nič.

Rovnaké nič to znamená pre Rusov, Američanov a Číňanov. Teda, okrem potvrdenia dávno známeho faktu, že ich prezidenti sú úplne nedôveryhodní ľudia. Putinove slová uviedli o desať dní neskôr na pravú mieru samotní Rusi správou, že pod schválením sa nemyslelo skutočné schválenie, ale udelenie podmienečného registračného certifikátu (podmieneného výsledkami testovania, ktoré zatiaľ neprebehlo). 

Trumpove slová uviedli na pravú mieru mnohí americkí experti, podľa ktorých ak by aj vakcína bola schválená ešte tento rok, očkovať sa začne až na jar alebo v lete 2021. Slová Si Ťin-pchinga  sa v Číne neoplatí spochybňovať, a tak jeho vyjadrenie nijaký Číňan na pravú mieru neuviedol. My sa však o to predsa len pokúsime.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite