Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Krízový štáb a pandemická komisia nerešpektujú odporúčania odborníkov, tvrdí lekár Šuvada

.michal Oláh .rozhovory ..jozef šuvada

Pandemické opatrenia prijímané premiérom Igorom Matovičom sú čoraz viac chaotické. Bývalý riaditeľ Klinického krízového tímu z obdobia prvej vlny pandémie Jozef Šuvada hovorí o ich neopodstatnenosti.

Krízový štáb a pandemická komisia nerešpektujú odporúčania odborníkov, tvrdí lekár Šuvada Boris Németh Jozef Šuvada

v rozhovore sa dočítate:

  • čo je úlohou konzília epidemiológov,
  • prečo nesúhlasí s aktuálnymi protipandemickými opatreniami,
  • ako premiér Matovič počúva hlasy odborníkov.

od marca do augusta ste boli riaditeľom Krízového klinického tímu pri Ministerstve zdravotníctva  a dnes ste členom úzkeho konzília lekárov tohto ministerstva. Spolu s ďalšími lekármi nepovažujete opatrenia prijaté premiérom Igorom Matovičom za adekvátne. O aké konzílium ide a čo je počas pandémie vašou úlohou?

Konzílium vzniklo počas prvej vlny ako poradný orgán predsedu vlády. Pravidelne zasadalo na Úrade vlády a vyjadrovalo sa k návrhom protiepidemických opatrení. Ku koncu prvej vlny riešilo uvoľňovanie opatrení a ich nastavenie. Medzi prvou a druhou vlnou sme mali prestávku. Teraz konzílium pokračuje, ale v inom šate a stretávame sa na ministerstve zdravotníctva. 

kto konzíliu predsedá a z akých odborníkov sa skladá? 

Konzílium je poradný orgán hlavného hygienika a ministra zdravotníctva. Sú v ňom odborníci z oblasti verejného zdravia, epidemiológie, infektológie, všeobecného lekárstva a pediatrie. Viacerí máme skúsenosti zo zahraničia s manažmentom epidémií aj krízových situácií v zdravotníctve v súvislosti s infekčnými ochoreniami.

Stretávame sa vždy vo štvrtok na ministerstve osobne alebo telekonferenčne, kde sme doteraz hodnotili aktuálnu epidemiologickú situáciu regiónov u nás alebo aj vo svete. Riešili sme nastavenie semaforov pre rôzne oblasti a diskutovali sme o príprave opatrení pre rizikové a menej rizikové kategórie obyvateľov aj pre oblasti spoločenských aktivít. Po prediskutovaní sa návrhy predkladali na posúdenie na pandemickú komisiu, ktorej predsedá minister zdravotníctva. Tam sa prijímali uznesenia, ktoré mali byť prednesené na ústredný krízový štáb.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite