Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Geopolitický expert Valášek o miliardách z EÚ: Brusel môže vyplácanie peňazí stopnúť

.štefan Hríb .boris Németh .rozhovory .rozhovor

Tomáš Valášek hovorí po návrate zo samitu Európskej únie o záchrannom balíčku nazvanom menom ďalšej generácie. Má vytrhnúť členské krajiny EÚ z krízy zavinenej minimálne sčasti koronavírusom. Kto ten balíček zaplatí?

Geopolitický expert Valášek o miliardách z EÚ: Brusel môže vyplácanie peňazí stopnúť BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • čo Slovensko dosiahlo po kľúčovom európskom samite,
  • či verí, že sa miliardy z Európskej únie podarí efektívne minúť,
  • kto u nás rozhodne, na aké reformy sa použije sedem miliárd eur.

ako dopadol samit?

Ešte nebolo takej vlády, ktorá by sa vrátila zo samitu a deklarovala by, že dostala na frak. Keď sa na to pozerám objektívne, dopadlo to dobre, dosiahli sme, čo sme chceli. Len mi nie je úplne jasné, či sme chceli, minimálne v otázke vedy a ekológie, tie správne veci. To ešte vysvetlím. 

Mali sme určité obavy, napríklad hrozilo pred samitom, že sa budú musieť župy, mestá a obce spolupodieľať na financovaní eurofondových projektov až 30 percentami, čo by najmä v čase krízy bolo likvidačné. 

To sa podarilo zraziť na 15 percent. Báli sme sa, že pravidlá čerpania záchranného balíka EÚ by v určitej situácii mohli úplne zastaviť peniaze v roku 2022. To sa podarilo vyriešiť a budú sa ľahšie plánovať reformy. Takže dopadlo to pre nás veľmi dobre, možno až trochu nad očakávanie.

predstaviteľ každého štátu po návrate domov povedal, že pre svoju krajinu vybojoval najviac. Čo je dosť nelogické, lebo keby všetci vybojovali pre svoju krajinu najviac, tak kto vlastne ustúpil? Keď počúvame slovenského, českého, maďarského, či poľského premiéra, ako tam niečo vyhrali, veríš tomu? 

Áno, žiaden samit sa nekončí víťazstvom všetkých. V podstate sa stalo to, že každý ustúpil v nejakých kľúčových veciach, ale uhral si v globále toľko, že vie ísť s čistým svedomím domov a vysvetliť to voličom. Dostali sme menej z pôvodne navrhovaného záchranného balíka EÚ, ako sa nám črtalo možno ešte pred troma týždňami. 

na vysvetlenie – jedny prostriedky, o ktorých sa hovorilo, sa nazývajú granty, druhé sa nazývajú pôžičky. Laicky povedané, granty, to je to, čo členské krajiny dostanú a nemusia to vracať. Pôžičky sú to, čo si môžu požičať, ale musí to byť splatené. To, že pre tlak takzvaných šetrných krajín bol balík z 500 miliárd znížený na 390 miliárd grantov a zvyšok bol presunutý do pôžičiek, sa zdá ako rozumná vec, hoci sme získali o pol miliardy menej. Lenže ono je nerozumné rozhadzovať peniaze len tak bez kontroly, nie?

Treba povedať, že záchranný balík je niečo mimo tradičných eurofondov. To, čo bolo schválené pred zhruba štyridsiatimi hodinami, je klasický rozpočet Európskej únie na roky 2021 – 2027. 

Tak to funguje každých 7 rokov v EÚ. Tam sa v zásade veľa nezmenilo, je to dokonca v tisícoch miliárd eur, niečo vyše 1 100 miliárd eur. Vinou koronakrízy a obrovského hospodárskeho prepadu máme teraz najhoršiu krízu od konca druhej svetovej vojny. Spolu je to 1 800 miliárd eur a drobné.

balík sa volá Next generation, ale aj záchranný balíček, či to je len slang?

Záchranný balíček je len môj slang, volá sa Next generation EÚ. Má veľa rozpočtových kapitol, miliárd pre Slovensko a zhruba päť miliárd z toho je v osobitnom rozpočte, ktorý sa volá Fond pre obnovu a odolnosť, a to je len na štrukturálne reformy.

klasický rozpočet EÚ, ktorý sa schvaľuje každých sedem rokov, vzniká z peňazí, ktoré členské krajiny EÚ do toho dajú?

Presne tak. De facto si to platíme tak, že členské krajiny odvádzajú do rozpočtu. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite