Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boris Klempa: Hráme o čas

.martin Mojžiš .rozhovory

Začiatkom tohto roku nebol verejnosti príliš známy. Ale nový koronavírus to zmenil. Mediálne výstupy týkajúce sa nastupujúcej pandémie pútali čoraz väčšiu pozornosť. K verejne najaktívnejším odborníkom patril vedúci Oddelenia ekológie vírusov vo Virologickom ústave Biomedicínskeho centra SAV Boris Klempa.

Boris Klempa: Hráme o čas profimedia.sk

minulý týždeň sme sa dohodli, že nám napíšete o koronavíruse článok. Včera sme sa dohodli, že to radšej zmeníme na rozhovor, lebo text by ste museli písať po nociach. Dnes sme rozhovor viackrát odložili, stretávame sa až večer. Zdá sa, že virológovia sú teraz dosť vyťažení.

Sme vyťažení. Teda ja osobne určite. A po dnešku (streda 11. 3. – poznámka redakcie) to bude ešte horšie. Doteraz som považoval za svoju povinnosť čo najviac prispieť k všeobecnej informovanosti, preto som stále sledoval aktuálnu situáciu a snažil som sa vychádzať v ústrety všetkým médiám, ktoré ma kontaktovali. 

Okrem toho som celý čas vnímal, že testovacia kapacita na detekciu vírusu, ktorá bola centrálne umiestnená na Úrade verejného zdravotníctva, nemôže stačiť. Takže sme začali na Virologickom ústave sami od seba robiť nejaké predbežné opatrenia, aby sme dokázali robiť testovanie aj my, keď to bude potrebné. A sami sme sa už cez víkend ponúkli hlavnému hygienikovi. Dnes ma zavolali na rokovanie vlády, kde som tú ponuku zopakoval. A dostal som jasnú inštrukciu: Áno, prichystajte sa. S prípravami začnite okamžite.

čo to pre vás znamená?

Musíme sa pripraviť na to, aby sme z odobratých vzoriek vedeli robiť testy na tento konkrétny vírus. My tú metódu, ktorou sa tieto testy robia, používame v našom výskume. Nie presne tento variant, ale vieme sa prispôsobiť tomu konkrétnemu vírusu. Pri vedeckom výskume však nerobíme nárazovo také veľké množstvá testov, preto je naša momentálna kapacita niekde na úrovni povedzme sto testov denne. 

A túto kapacitu potrebujeme zvýšiť, na čo sú potrebné prístroje, ľudia so skúsenosťami a ďalšie veci. A na to všetko sme dostali jednoznačne zelenú priamo od premiéra. Ja som veľmi vďačný všetkým kolegom, ktorí sa do príprav dobrovoľne okamžite pripojili. A takisto si vážim obrovskú podporu zo strany vedenia, sme v tom všetci spolu. Nie je to o mne, aj keď je ma teraz najviac vidieť.

prečo je testovanie v prípade tohto vírusu také dôležité?

Pôvodne všetci predpokladali, že je to v podstate SARS koronavírus. To by znamenalo, že opatrenia, ktoré zabrali pri SARS, zaberú aj teraz. Lenže to bol mylný predpoklad. Hlavný rozdiel sme si uvedomili, keď z Wu-hanu začali prichádzať informácie, že infekční sú aj ľudia, u ktorých sa ešte choroba nijako neprejavila. Čiže na rozdiel od SARS tento vírus sú schopní preniesť na iného človeka aj ľudia, ktorí sa ešte cítia celkom zdraví. Pri SARS stačila systematická izolácia chorých a karanténa ich kontaktov, dnes máme podstatne komplikovanejšiu situáciu.

ako tie testy prebiehajú?

Diagnostické testy môžu byť postavené na rôznych princípoch. V dnešnej dobe je veľmi častá detekcia genetického materiálu vírusu. Je to relatívne rýchla metóda a pomerne ľahko sa prispôsobí na nový vírus. Sú aj iné testy, ktoré zisťujú prítomnosť protilátok v krvnom sére. 

Tieto testy majú mnoho výhod, sú v nejakom zmysle spoľahlivejšie a ich kapacita sa dá ľahšie navyšovať. Zatiaľ však nie sú pre tento vírus dostupné. Momentálne sa na celom svete robia genetické testy koronavírusu. Ale je možné, že v priebehu týždňov alebo dokonca dní začnú byť k dispozícii aj sérologické testy. Otázka je, ako rýchlo a v akých množstvách ich dokážu biotechnologické a farmaceutické firmy vyrábať.

ľudia asi očakávajú od farmaceutických firiem najmä vakcínu. A očkovať by sa zrejme v tejto chvíli vďačne dali aj odporcovia očkovania.

Vývoj vakcíny je beh na dlhú trať. A je isté, že v momentálnej situácii vakcínu nebudeme mať. Teraz by nám ani veľmi nepomohla, budeme ju potrebovať až v prípade, že by sa tento vírus pravidelne vracal, podobne ako chrípka. Dovtedy vakcínu mať budeme. 

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite